Brđanka (Arnica Montana l.)

Narodni nazivi: brđanka, mora, moravka, koravka gorska, veprina, veprovac, planinska arnika.
Latinski naziv: Arnica Montana l.


Nalazište: Raste po šumskim planinskim livadama, obroncima, pješčanim i humusnim zemljištima planina.

Opis: To je trajna , oko 50 cm visoka, slabo razgranata biljka, posuta sitnim dlačicama. Ima oko 9 cm dug, 3-5 mm debeo, valjkasti, mrkocrveni rizom, obrastao korijenskim žilicama, koji traje više godina. Stabljika ima na vrhu jadan ili više glavičastih, zlatnožutih cvjetova, sličnih margaretama. Cvate od juna do avgusta. Ima lijep miris, smolast pomalo ljut i gorak ukus. Pri dnu stabljike iz podanka, izlazi više duguljastih jajolikih listova u obliku rozete. Nisu nazubljeni, kao oni na stabljici, koji su manji, nazubljeni i nasuprotno postavljeni.

Bere se: Cvjetovi se beru u junu i avgustu i to se beru cijeli cvjetovi bez ovojnih listova, dok nisu potpuno rastvoreni. Treba ih očistiti od larvi arnikine muhe,  i brzo osušiti, da ne pocrne od vlage. Rizom sa korijenom se vadi u proljeće ili jesen. Za lijek se obično koristi cvijet i korijen a ponekad i list.
Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Najčešće se pravi tinktura i to od korijena, za unutrašnju upotrebu a od cvijeta za spoljnu upotrebu. Tinktura se pravi tako da se korijen narenda ili uzme cvijet i stavi u flašu staklenu, sa širokim grlom i prelije sa 96% alkoholom, dobro zatvori i ostavi da stoji 6-7 sadmica na suncu ili toplom mjestu , zatim se tinktura procijedi, filtrira i ostavi do upotrebe. Koristi  kao osnova za pripremanje homeopatskih rastvora.
Pri unutrašnjoj upotrebi treba biti oprezan, jer je OTROVNA, pa treba uzimati uz savjet doktora i pod njegovom kontrolom. Tinkturu treba razrijediti dobro: najviše 20-30 kapi tinkture na čašu vode i tek od toga uzimati najviše po 1 kašiku i to svaka 2 sata. Upotrebljava se npr. za liječenje čira na želucu.
Radi sprečavanja povraćanja treba uzeti 5-6 kašika vode sa 6-7 kapi tinkture.

Čaj od 1/2 kašike biljke se prelije sa 1/2 l kipuće vode i ostavi da stoji  1/2 sata, procijedi kroz gustu lanenu krpu, dodaju se 4 kašike limunovog soka i pije po 1 velika kasika na dan radi jačanja slabih živaca stomaka i leđne  moždine.

Radi osvježenja u slučaju bolesti srca i  paralize živaca poslije  moždane kapi, popari se 4 g cvijeta  i 4 g lišća od brđanke (arnike) sa 750 g kipuće vode, doda 60 g limunova sirupa i to se pije u 4 obroka.
Čaj od cvijeta arnike podstiče rad živaca i krvnih žila, te pomaže izlučivanje mokraće i znoja.
Brđanka  uklanja grčeve krvnih žila, arterija i vena, tako što ih proširuje. Ponekada se kod osjetljivih osoba može pojaviti urtikariji slične mrlje.

Kod vanjske upotrebe treba paziti da se ne izgori mjesto na koje gdje se stavlja . Zato treba razrijediti sa vodom i dodati nekoliko kapi glicerina.

Kad boli uho, kapnu se 3-4 kapi tinkture u uho, koje se zatim začepi sa vatom da ne ulazi zrak, te nakon 2 min. izvadi vata. Poslije 15 min. se to ponovi i -  bolovi nestanu.
Ulje od arnike se dobije tako da se pomiješa 1 šoljica maslinova ulja, sa 1 kavenom kašikom tinkture arnike.Ovo ulje ublažava boli i hladi, te liječi rane od ležanja (decubitus).

Za ispiranje rana: uzme se 2 velike kašike tinkture i naspe u 1 litru proključale vode i doda nekoliko kapi glicerina. Rana se ispere jednom, istisne zaostala nečistoća, ponovo ispere i prekrije lanenom tkaninom a preko nje stavi, četverostruko složena, u razrijeđenoj tinkturi dobro namočena krpa, pa se opet,suvo poveže.Čim se osuši oblog treba opet nakvasiti. Ako je rana  gnojna, treba ispirati 5-6 puta dnevno.
Arnika snižava krvi pritisak, pomaže u slučaju ujeda insekata i životinja, ozdravljuje prignječena i krvlju podlivena mjesta, ozljede tetiva i mišića, sprečava gnojenje rana i usirenje krvi.