Borač (Borrago officinalis l)

Latinski naziv: Borrago officinalis l


 Nalazište: Po vrtovima, ima ga po poljima, na napuštenim zemljištima, posebno u primorju.

 Opis: To je jednogodišnja, razgranata, zeljasta, oštro dlakava biljka,  visoka oko 45 cm šuplje stabljike. Donji listovi su ravnog ruba, jajoliki, izrasli u obliku rozete, valovito naborani i na dugim peteljkama; gornji su duguljasti, na kratkim peteljkama, tako da gotovo obuhvataju stabljiku. Cvjetovi su modri, na dugim peteljkama, sa jako razvijenim prašnicima u sredini, i vise na rubovima grančica kao zavinuti cvatovi. Biljka ima ukus krastavca i dodaje se salatama.

 Bere se: Cvijeće za vrijeme cvjetanja, od juna do kraja jula. Suši se u hladu na zraku
.
Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Kao čaj za iskašljavanje upotrebljava se mješavina jednakih dijelova cvijeta borača, ruže (Rosa centifolija), divizme (Verbascum thapsiforme), bijelog sljeza (Altheae officinalis), podbjela (Tussilago farfara); od koje se uzme 1 velika kašika, popari sa
2 dcl kipuće vode i pošto odstoji 1/2 sata, procijedi i pije svakih 15 minuta po 1 velika kašika.
Protiv skrofula, kožnih osipa, groznice sa malom temperaturom, protiv reume i za jačanje srca uzima se čaj od 2 velike kašike cvijeta borača, prelitog sa 3dcl kipuće vode. Taj čaj ujedno čisti krv, poboljšava lučenje žuči i mokraće, a uzima se uvijek kada treba potaknuti bubrege na mokrenje i kožu na znojenje.
Cvijet se dodaje i  plućnim cvijetnim čajevima za lakše iskašljavanje.
Radi lakšeg mokrenja i znojenja uzme sa 20 g cvijeta, prelije sa 300 g vrele vode, ostavi da stoji 1/4 sata, procijedi, i pije toplo u nekoliko obroka, u toku dana. Radi ljepšeg mirisa moše se dodati čaju ruže ili lipe.

Izvor: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978