Zova ili Bazga (Sambucus nigra l)

Narodni nazivi: bazga crna, bazgovina, crna zova, obična bazga, zova, zovika, zovina.
Latinski naziv: Sambucus nigra l


Opis biljke: 

Bazga je do 3 m visoki drvoliki grm. Raste po rubovima svih šuma, po živicama, uz potoke i na neobrađenom, napuštenom zemljištu. Ima perasto neparne listove s nazubljenim rubovima. Bijeložuti cvjetići čine velike i sastavljene paštice, i jako mirišu. Kako je bazga opće poznata, poseban opis nije potreban. Cvijet se sabire u lipnju dok se nije posve rascvao, a list kad se potpuno razvije, kora s debljih grana u proljeće. Prije upotrebe gornja se kožica sastruže i baci. Plod se bere pred  ljeto kad sazrije. Spada u najomiljenije ljekovite biljke. Upotrebljavamo njen cvijet, lišće, bobice, koru te korijen. Najviše se upotrebljava cvijet. Cvijet se mora sabirati samo za vrijeme toplih i suhih dana. Suši se vrlo pažljivo u tankim slojevima na tavanu ili pri umjetnoj toplini. Mora zadržati svoju prirodnu boju. Ako pocrni, ne vrijedi i mora se baciti.

OPREZ: sirova zova je pomalo otrovna tako da je sirovu ne upotrebljavamo nego cvijet osušimoa, bobice osušimo ili od njih napravimo marmeladu.

Liječenje:


Čaj od cvjetova služi protiv prehlade, jačeg izlučivanja mokraće i znoja. Kora ima istu vrijednost. Osim toga liječi bolesti bubrega, srca i jetara. Listovi su dobro sredstvo za pripremu čaja: uzme se  7—8 listića prelije se s 2 decilitra ključale vode i tiho kuha 8 minuta. Nakon toga se ocijedi, doda mala žlica meda. To je izvanredno sredstvo za čišćenje krvi, osipa, bolesti jetre, bubrega, pluća, želuca i crijeva.

Ako se uzme jednaki dio cvijeta bazge, lipe i smrekovih bobica, doda malo meda i limunova soka, tjera na znojenje  i lijek je protiv svih prehlada, katara i zapaljenja sluznice.

U jesen dnevno treba pojesti mali tanjurić zrelih bobica. To preporođuje cijeli organizam, čisti i stvara krv

.Čaj od suhog lišća bazge (u obliku čaja) liječi šećernu bolest. Prašak srednje kore odlično djeluje protiv padavice i takva kora u pola vina i pola vode stoji 8 dana. Pije se po malu žlicu triput dnevno. Korijen se primjenjuje kod gojaznostii vodene bolesti.

Bobice sadrže puno vitamina C i drugih vitamina. Od bobica se može napraviti odlična marmelada.
Marmelada od bobica:
2 kg bobica zgnjecimo ili propasiramo te kuhamo u malo vode uz dodatak 1/2 kg šećera. Kad veći dio tekućine ispari smjesu spremimo u staklenke. Ova marmelada e vrlo ukusna i zdrava.
Ako uzmemo bobice i dodamo im limun bez kore i dodamo jos nekoliko bobica žutike u sokovniku možemo napraviti odličan sok.

Izvor teksta: Gelencir-Nikola-Prirodno-liječenje-biljem