Borovnica crna (Vaccinium myrtillus l)

Narodni nazivi: borovnjača, crna jagoda, divlja mrča, mrča, mrtvovnica, prava borovnica.
Latinski naziv: Vaccinium myrtillus

Opis biljke:

Raste u crnogoričnim i bjelogoričnim šumama, gorama i ogumcima. To je nizak vrlo razgranat grm s okruglasto-jajastim nazubljenim tankim listovima. Cvjetovi su otoboljeni svijetloružičasti. Razvijaju se pojedinačno iz lisnih pazušaca iz kojih nastaje sočno modrocrna boba.U svibnju i jesen sabiru se listovi, a plod u srpnju i kolovozu.
Za liječenje upotrebljavamo listove i bobice. Listovi prestavljaju glavni domaći lijek protiv šećerne bolesti. Djelotvorni su jedino ako ih naberemo prije nego bobice sazriju nakon toga nemaju ljekovitu vrijednost.
Bobice jedemo svježe ili osušenje. Bobice jos mozemo da potopimo u rakiju, cijedimo sok ili od njih pravimo marmeladu.

Liječenje:

Sok je najbolji za grgljanje a marmelada rashladjuje bolnu vrelinu upaljenih usta i ždrijela. Najdjelotvorniji je sirovi sok. Suhe bobice zaustavljaju proljev naročito kod male dijece dok svježe djeluju kao blagi purgativ. Na taj način pomažu kod tvrde stolice i začepljenosti.
Oparak od listova ublažava upalu mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala. Tom je pripravku dobro dodati još i koprive, maslačak, stolisnik i kupinu.
Borovnice pozitivno utiču na vid i čuvaju očnu mrežicu zato se preporučuje pilotima, vozačima koji često voze noću i sportistima. Osušene bobice zaustavljaju krvarenje hemoroida.
Sok  još liječi želučani i crijevni katar, pomaže kod probavnih smetnji i nedostatka apetita.
Za liječenje šećera trebamo ubrati listove prije nego sazriju plodovi. Oni sadrže mirtilin on je jako djelotvoran tako da ga još nazivaju biljni inzulin.
Oprez! ljekar treba ustanoviti koliki šećer imate i čaj od listova nesmijemo piti bez nadzora.
Priprema čaja: Uzmemo jednu kašiku za jelo isjeckanog lista i prelijemo šoljicom kipuće vode. Nakon 10 minuta ga procjedimo i pijemo u toku dana po gutljaj svakog sata na taj način popijemo 2,3 šoljice čaja na dan.

Rakija od borovnice: 4 šake bobica potopimo u 1 litru domaće rakije 4 sedmice. Uzima se u kapima protiv proljeva i zatvora.

Vino od borovnice: Bobice potopimo u vino 10 dana. Njime lijećimo sve bolesti želuca, crijeva, katara, nedostatka apetita. Treba ga uzimati često ali samo po jednu čajnu kašičicu.

Izvor teksta: Simon Ašić - Ljekovito bilje