Bosiljak (Ocimum basilicum l)

Narodni nazivi: bosilj, bosilje, bosiok, fesliđan, misloćin, murtela, murtola, marjanec.
Latinski naziv: Ocimum basilicum l





Opis biljke: To je vrlo razgranata biljka s jajasto-kopljastim listovima nasađenima na peteljci. Cvjetovi su bijeli, crvenkasti ili žućkasti razvijeni u klasove gomilicama na kraju stabljike. Cijela biljka veoma ugodno miriši. Cvate cijelo ljeto. Za vrijeme cvatnje beremo gornji dio biljke više puta godičnje sve dok cvijeta. Suši se u hladuna zračnom mjestu. Poslije sučenja isjeckamo i stavimo u hermetički zatvorene limenke ili staklenke da ne izgubi miris jer ako izlapi miris gubi ljekovita svojsta kao lijek i kao začin. Osim za liječenje upotrebljeva se i kao mirodija(začin) u kuhinji.


Liječenje: 

Za čaj se uzimaju listovi sa osušene biljke. Čaj se priprema tako sto se jedna kašika bilja prelije sa 1/4 litre proključale vode nakon 10 minuta procjedimo te pijemo pomalo nekoliko šoljica čaja na dan.
I to ponavljamo samo 8 dana nakon toga pravimo pauzu od 14 dana i nakon toga nastavimo sa liječenjem.
Čaj je dobar za ublažavanje plućnog katara, ako ga grkljamo on zaustavlja čak kašalj ripavac.
Čaj se još koristi za liječenje rana koje teže zacijeljuju tako sto se stavlja oblog od ovog čaja.
Ovaj čaj se koristi kod bolesti bubrega, prehladjenog mokraćnog mjehura, kad mokraća prži i pecka i kod bolnog mokrenja. Liječi i bolesnu jetru, vodenu bolest i giht.
Bosiljak ublažava želučani katar, pomaže kod nadutosti, vjetrova, zatvora i vraća apetit takodje je dobar za umirenje živaca otklanja nesanicu i nervozu.
Koristi se u kuhinji kao začin i dodatak masnim jelima radi lakše probave. Svježi listovi bosiljka jelu daju dobar ukus, a usto pomažu za bolju probavu i bolje zdravlje uopste.
Poboljšava cirkulaciju krvi i poboljšava krvotok.
Pomaže u liječenju afti u ustima tako što se čajem ispira.
Koristi protiv nedostatka želučanih sokova do kojih je došlo uslijed nervnog poremećaja.
U bijelom vinu kuhan plod koristi kod tvrdokornog zatvora.
Preporuča se još uzimanje čaja od bosiljka kao sredstvo za pobuđivanje spolnog nagona kao afrodizijak.