Angelika (Angelica archangelica l)

Narodni nazivi: ljekovita angelika, vrtna angelika, anđelika, anđelov korijen, korijen sv. Duha, kravojac, siriš, trubaljka, zubača.
Latinski naziv: Angelica archangelica l



Opis biljke: Djeluje slično iđirotu. Srodna je kimu i slatkome anisu. Raste na šumskim čistinama, u guštarama, oko rubova šuma na vlažnom tlu. Listovi su veliki i trostruko perasti sovalnim našiljenim listićima. Na vrhu stabljike u nakupinama ima okupljene cvjetiće bijele ili zelenkaste boje. Debela stabljika naraste i preko dva metra visine i često je crvenkasto sjajno nahukana. Kod sakupljanja korijena treba biti na oprezu da se ne zamijeni sa sličnom, ali vrlo otrovnom kukutom koja se pozna po tome što nije nahukana, nego ima šarenu piknjastu stabljiku.U proljeće sabire se list i korijen s podankom, a plod i korijen u jesen. Biljka mora biti stara dvije godine. Očišćeni korijen uzduž prorezan, suši se na umjetnoj toplini ili na toplom tavanu da ne izgubi aromu. Upravo radi toga pripremamo kapi i tinkturu rijedje nego čaj.
Čajeve kuhamo uglavnom od lišća i sjemenja.

Liječenje:

Čaj od angelike ublažava tegobe izazvane migrenom, smiruje živce, sprečava znojenje, otklanja vrtoglavicu, povećeva gipkost žila.

Dišni organi: grgljanje čajem pročišćava grlo, usnu šupljinu, jača sluznicu dišnih organa.

Probava: sprečava nadutost, pospješuje izlučivanje žuči i želučanih sokova, smiruje nervozu crijeva i smanjuje bolove u njima, pročišćava krv, liječi katar.
U čaj možemo dodati i sirištaru, a kod zatvora krkavinu. U manjim količinama djeluje poticajno, a u večim upravo suprotno tome.

Čaj za želudac i ostale navedene tegobe se priprema tako da se dvije do vrha napunjene čajne žličice osušenog i usitnjenog korijena biljke preliju sa 2,5 d hladne vode, ugriju do vrenja i tako ostave 2 min. Nakon toga se odstrani s vrućine i pusti da odstoji jos 2 min, procijedi i pije umjereno toplo gutljaj po gutljaj. Dovoljne su 2 do 3 šalice čaja na dan.

Vino od korijena: 60 g isjeckana korijena namačemo dva dana u litri bijelog vina, potom dodamo 2 g praška od korijena, namalemo još dva dana, potom ocijedimo. Uzimamo po dvije kašičice na dan protiv grčeva, živčanih smetnji i loše probave.

Korisne su kupke cijelog tijela, pogotovo kod reume ili kad želimo smiriti živce. Ali to treba trajati samo nekoliko minuta!

Priprema kupke: 100 g korijena angelike prelijte s 1 litrom hladne vode, ugrijte do vrenja i kuhajte 15 min. Nakon toga procijedite i dodajte čaj vodi za kupanja. Naučno je dokazano da tijelo kod kupanja upija bijne ljekovite tvari.

Oprez Sokovi od angelikinog korijena su veoma aktivni, tako da mogu izazvati čak i upalu kože. Oči valja začtititi od svakog doticaja s tekućinom u kojoj smo ga kuhali ili namakali.