Maslačak (Taraxacum officinale l)

Narodni nazivi: popina pogačica, mliječnjak, žučanik, radič, žutinica, mljekača, milosavka, smetanka, popino gumno, talijanska salata, kravlja gubica, regrat, divlja žućenica, žutenica, vetrokaz, žućanica, mlečac.
Latinski naziv: Taraxacum officinale l


Opis biljke: Biljka koju nalazimo na ravnicama kao dosadni korov za bolesne je Ijude nadasve dragocjena i ljekovita. Ima obao korijen koji duboko u zemlji probija te prizemno i krupno pilasto lišće. Cvijet je glavica sastavljena od žutih jezičcu sličnim cvjetićima, koja stoji na vrhu 15–20 cm visokog šupljeg batva. Cvjeta u travnju i svibnju na svim međama, livadama i travnjacima. Žuti cvjetni tepih oduševljava nas svake godine. Izbjegava jako vlažne površine. Ima dva istaknuta svojstva: pomaže kod oboljenja žuči i jetre. Sakupljamo listove prije cvjetanja, korijenje u proljeće ili jesen, stabljike za vrijeme cvjetanja. Cijela je biljka ljekovita.

Liječenje: 

U proljeće se od cijele biljke može praviti salata.
Dnevno valja uzeti pet do šest svježih cvjetnih stabljika u sirovu stanju kod kronične upale jetre.

Pomaže i kod šećerne bolesti. Šećeraši bi trebali svaki dan jesti do deset takvih stabljika dok je maslačak u cvatu. Stabljiku operemo zajedno s cvijetom, zatim prvo odstranimo cvjetnu glavicu i polako sažvaćemo. Stabljika je u početku malo gorka, hrskava i sočna i jede se kao endivija. Stalno bolesni ljudi, koji se osjećaju slomljeni i umorni, trebali bi provesti 14-dnevnu kuru sa švježim stabljikama maslačka. Bit će iznenađeni s izvrsnim uspjehom.

Stabljike pomažu i kod drugih tegoba. Otklanjaju kožni svrab, lišajeve i osipe, poboljšavaju želučane sokove i pročišćuju želudac od svih nepoželjnih tvari. Svježe stabljike mogu bezbolno rastvoriti žučne kamence, te podstiču rad jetre i žući. Pored mineralnih tvari sadrži maslačak još i važne ljekovite i gradbene tvari koje su jako značajne za otklanjanje poremećaja u metabolizmu. Svojim proćišćavajućim djelovanjem pomaže kod gihta i reume; oteknuća žlijezda splasnu, ako tri do četiri tjedna provodimo kuru sa svježim stabljikama.

Maslačak s uspjehom koristimo i u liječenju žutice i kroničnih oboljenja slezene.

Korijenje maslačka, sirovo, ali i osušeno, upotrijebljeno kao čajni iscjedak proćišćuje krv, pospješuje probavu, znojenje i mokrenje te djeluje okrepljuluće. Čini krv žitkom i odlično je sredstvo protiv grušanja krvi.
Takodje se od maslačkovog cvijeta može napraviti sirup tj med koji ima odličan ukus i veoma je ljekovit.

NAČlNI UPOTREBE:

Priprema čaja: 1 vrhom punu čajnu žličicu korijenja ostavimo tijekom noć u 1/4 litre hladne vode, sljedeći dan zagrijemo do ključanja i procijedimo. Tu količinu podijelimo i popijemo gutljaj po gutljaj pola sata prije i pola sata nakon doručka.

Salata: Od svježega, sirovoga korijenja i listova (Vidi odgovarajuće mjesto u knjizi!)

Stabljike: Dnevno dobro sažvačemo i pojedemo 5 do 10 svježih, opranih cvjetnih stabljika.

Priprema sirupa (meda): Dvije vrhom pune pregršti maslačkovih cvjetova stavimo u jednu litru hladne vode i polako zagrijavamo do ključanja. Pustimo da zakipi, uklonimo lonac sa štednjaka i sve ostavimo da stoji preko noći. Sljedeći dan sve istresemo u cjediljku, pustimo da se okapa i s obje ruke dobro iscijedimo cvjetove. U sok pomiješamo 1 kg nerafiniranog šećera i dodamo polovicu limuna narezana na kriške (ako je prskan, bez kore). S više limuna sirup je kiselkast. Otvoren lonac stavimo na ploču štednjaka. Kako bi sačuvali sve vitamine uključimo štednjak samo na 1. Tako se tekućina isparava bez kuhanja. Masu jednom do dva puta ohladimo da postignemo odgovarajuću gustoću sirupa. On ne smije biti pregust, jer se nakon dužeg stajanja kristalizira, ali ni prerijedak jer nakon nekog vremena prokisne.
To mora biti pravi, gust sirup koji namazan na jutarnje pecivo ili kruh s maslacem izvrsno prija.

Izvor: Maria Treben - Zdravlje iz Bozje ljekarne