Kamilica (Matricaria chamomilla l)

Narodni nazivi

titrica, ljekovita kamilica, kamomila, maternjak, bijela rada, žabnjak, gorčak, materičnjak, matičnjak, kokotnjak, kokornjak, jarmen, raman, hermanek, bijeli žabljak, gamilica, zimski komoračić.

Latinski naziv

Matricaria chamomilla l


Opis biljke

Raste na oranicama, glinastom tlu, šumskim livadama, padinama, žitnim i kukuruznim poljima, djetelištu, krumpirištima i repištima. Zbog pretežite upotrebe umjetnog gnojiva i uništavanja korova kemijskim sredstvima, naša dragocjena kamilica postaje sve rjeđa. Osobito je česta nakon zima bogatih snijegom i vlažnih proljeća. Cvjetište je, za razliku od divlje kamilice šuplje, miris aromatičan i ugodan. Potpuniji opis te posvuda poznate biljke gotovo da nije potreban. Cvjetne glavice beremo od svibnja do kolovoza, najbolje oko podneva po suncu. Sigurno nije pretjerano ako kamilicu nazovem "lijekom za sve", što osobito vrijedi za malu djecu.

Liječenje

U svim slučajevima možemo djetetu dati čaj od kamilice, prije svega kod grčeva i bolova u trbuhu. Pomaže kod nadimanja, proljeva, osipa, katara i drugih bolesti želuca, kod smetnji ili izostanka menstruacije i drugih 
tegoba u trbuhu, kod nesanice, upale pasjemenika (epididimisa), temperature, bolnih rana i zubobolje.

Takodje se preporučuje da se zamotak suhog bilja stavi kao topli oblog na oboljelo mjesto. 

Kamilica pospješuje znojenje, ublažava boli, smiruje grčeve, osim toga dezinficira i protuupalno djeluje kod svih vrsta upala, posebno kod upala sluznice.

Za spoljnu upotrebu koristimo je za obloge i ispiranje upaljenih očiju, upale očne spojnice, kod kožnih osipa 
koji izazivaju svrab i suzenje, za grgljanje kod zubobolje i za ispiranje rana. 

Svaki put kad se razljutite skuhajte šalicu čaja od kamilice; smirenje će nastupiti odmah.

Umirujuće djeluju kupke i umivanje s kamilicom koje imaju najblagotvorniji utjecaj na živčani sustav. Nakon teške bolesti ili iscrpljenosti uskoro ćete se osjećati bolje i steći ćete unutrašnji mir.

U njezi svoje Ijepote ne smijete zaboraviti na kamilicu. Jednom tjedno umijte lice s kamiličinim oparkom i vidjet ćete kako će vaša koža procvjetati i dobiti svježu boju. Kamiličin oparak trebali bi koristiti i za njegu kose, posebno ako ste plavokosi. Uz takvu njegu bit će vaša kosa mirisna i lijepa sjaja.

Kamilica pospješuje probavu, a da ne izazove proljev zbog čega je podesna za liječenje hemoroida, koje vanjskom primjenom možemo liječiti s kamiličinom mašću. Tu mast možemo koristiti i za liječenje rana. 

U starim bilinarima čitamo da ulje kamilice otklanja umor udova, a kamilica skuhana u vodi i stavljena na bolesni mjehur, ublažava bolove. 

Hunjavica i začepljenost nosa brzo se liječe inhaliranjem kamiličinih para. Jasno je da nakon inhaliranja moramo ostati u toplom.

Načini upotrebe

Priprema čaja

Vrhom punu čajnu žličicu kamilice stavimo na 1/4 litre vode, samo oparimo i pustimo da kratko odstoji. 

Dodatak za kupke

 Za kupke uzmemo dvije pune šake, a za umivanje lica i pranje glave punu šaku kamiličinih cvjetova, oparimo i ostavimo da odstoji. 

Oblozi

 Preko vrhom pune žlice kamilice prelijemo 1/4 litre vreloga mlijeka, procijedimo i od toga pravimo tople obloge. 

Kamiličina para (inhaliranje kamilicom)

 Vrhom punu žlicu kamilice prelijemo s jednom litrom vrele vode. Pokriveni ručnikom udišemo paru. 

Biljna vrećica

 Lanenu vrećicu napunimo sa suhim kamilićinim cvjetovima i zašijemo. Na suhoj tavi dobro zagrijemo i stavimo na oboljelo mjesto. 

Ulje od kamilice

 Bočicu rastresito napunimo do grla sa svježim kamiličinim cvjetovima, ubranim za sunčana dana, i prelijemo s hladno istisnutim maslinovim uljem. Ulje mora prekriti cvjetove. Dobro zatvorenu bocu ostavimo 14 dana na suncu. Čuvamo u hladnjaku! 

Mast od kamilice

 250 g svinjske masti zagrijemo na temperaturu pečenja, u nju dodamo dvije pune šake svježih kamiličinih cvjetova; kad se sve zapjeni, promiješamo, zaklopimo i sve zajedno ostavimo preko noći na hladnom mjestu. Sljedeći dan još jednom malo zagrijemo i istisnemo kroz lanenu krpu. Na osnovu iskustva najbolje je napraviti ovako: lanenu krpu stavimo u sito, objesimo nad cjediljku i istisnemo. Mast će biti tako ravnomjerno izmiješana i ulivena u čiste staklene čaše ili lončiće.

Izvor teksta: Maria Treben - Zdravlje iz božije ljekarne