Iđirot (Acorus calamus l)

Narodni nazivi: mirišljivi šaš, vodeni božur, mirisni korijen, mirisava trska, sabljar, komuš, kalamus, babat, vodena sabljica, temišvarka, tatarsko zelje.
Latinski naziv: Acorus calamus l



Opis biljke: Iđirot je vodena biljka i nalazimo je najčešće uz močvare, jezera, bare i na obalama mirnih voda. U obalnomje mulju položen puzeći podandk iz kojega niču mnogobrojni sabljasti listovi, koji mogu narasti i do jedan metar. Plosnate, zbijene peteljke imaju u sredini ćunjaste, zelenkasto do smeđkastožute klipove. Korijen je debeo poput palca, moie biti dug do jedan metar i svjež ima gorkast okus. Osušen ima blaži okus. Sakupljamo ga u rano proljeće ili u kasnu jesen.



Liječenje: 

Korijen idirota ne koristimo samo zbog njegove okrepljujuće snage u slučajevima opće slabosti probavnih organa, nadimanja u želucu i crijevima, kao i kod grčeva u želucu već dobro djeluje i kod oboljenja žlijezda i gihta (kostobolje). Korijen jako poboljšava rad i pospješuje izlječenje katara crijeva i žetuca. Pospješuje također izmjenu tvari i tijenost crijeva, djeluje dobro naslabokrvnost u mladih djevojaka i vodenu botest. 

Neobično mršavi ljudi, koji nisu izgubili svoju težinu zbog pomanjkanja dobre ishrane, trebaju piti čaj od iđirotova korijena i katkada koristiti potpune kupke s dodatkom iđirota. Iđirot otklanja manjak apetita, pomaže kod oštećenja bubrega i dobro je sredstvo za pročišćavanje cijeloga tijela.

Čaj štoviše pomaže i djeci koja ne probavljalu žitarice, što je u posljednje vrijeme učestala pojava. 

Osušeni korijen, polagano žvakan, može pušaču pomoći u odvikavanju od pušenja. 

Slab vid se može popraviti, ako svježe istisnutim sokom iđirotova korijena češće mažemo zatvorene očne kapke. Sok ostavimo na očnim kapcima nekoliko minuta, zatim ih isperemo hladnom vodom. 

Tople iđirotove kupke pomažu kod kod ozeblina i drugih ozljeda uslijed smrzavanja. Korjenje ostavimo tijekom noći u hladnoj vodi i sljedeći dan zagrijemo do vrenja. Pustimo da odstoji pet minuta. U tome peremo oboljelo mjesto 20 minuta, u rashlađenom i ne pretoplom uvarku. Možemo ga podgrijati i koristiti četiri puta. Te kupke pomažu i kod hladnih ruku i nogu, ali u tom slučaju moraju biti vruće koliko možemo 
podnijeti. 

Uz pomoć iđirotova korijena može se izliječiti svaki želučani i crijevni poremećaj, ma kako bio otporan, star ili zloćudan. Uzmemo šalicu hladne vode, u nju stavimo razom punu žličicu idirotova korijena i ostavimo da preko noći odstoji. Ujutro lagano zagrijemo, procijedimo i popijemo gutljaj prije i poslije svakog 
obroka. To je dnevno šest gutljaja, više se ne smije piti. Čaj uvijek prethodno zagrijemo u posudi s vodom. Takav postupak vrijedi za sve: želudac, crijevni sustav, uključivši jetru, žuč, slezenu i gušteraču.

Tamo gdje ima premalo ili pak previše želučane kiseline korijen iđirota će uvijek pomoći. 

Kod bolova u želucu, čira na dvanaesniku, proljeva, krvavih proljeva preporučuje se piti svaki dan šest gutljaja čaja od iđirotova korijena i bolovi će postepeno nestati.

NAČlNI UPOTREBE:

Priprema čaja: Čaj od iđirotova korijena priprema se samo s hladnim uvarkom. Stavimo jednu razom punu kavenu žlićicu iđirotova korijena na 1/4 litre hladne vode i ostavimo preko noći. Ujutro malo podgrijemo i procijedimo. Prije uporabe čaj zagrijemo u posudi s vodom. 

Svježi sok: Svježe korjenje pažljivo očistimo i još vlažno istisnemo u sokovniku. 

Dodatak za potpunu kupku: Oko 200 g iđirotova korijena ostavimo tijekom noći u 5 litara hladne vode. Sljedeći dan zagrijemo do ključanja, pustimo da odstoji i dodamo u vodu za kupanje. 

Isječak iz knjige - Maria Treben - Zdravlje iz Božje ljekarne
" Na lutanjima od Weissenbachtala do Postalma susrela sam bračni par iz Bad Ischla, koji se natovaren teškim ruksacima penjao uzbrdo. Htjeli su provesti sami nekoliko bezbrižnih dana u kolibi. Na jednom odmorištu sam im se pridružila i saznala sljedeće: 1,85 m visok muškarac, na izmaku pedesetih, tijekom godine dana mršavio je sve više i više, a da se nije mogao ustanoviti uzrok njegove bolesti. Kada je težio svega 48 kg ušao je u pratnji medicinske sestre u ordinaciju svoga liječnika koji je upravo telefonski razgovarao s nekim drugim liječnikom. Čuo je: "Šaljem Vam svoga sada najbeznadnijega bolesnika - rak na plućima!" Tako je nehotice saznao svoju diagnozu. Potom mu je netko savjetovao da ustrajno žvače iđirotov korijen kako bi istodobno prestao pušiti, a uvečer i ujutro da pije stolisnikov čaj. Polako je počeo dobivati na težini i kako se osjećao bolje nije više išao k liječniku. Otprilike tek nakon pola godine opet je došao u ordinaciju svoga liječnika. Ovaj je skočio, oslonio se s obje ruke na stol i potpuno zaprepašten gledao 
čovjeka za kojega je mislio da je već davno pod zemljom: "Što ste učinili?" bilo je sve što je mogao izustiti. "Žvakao sam idirotov korijen i pio stolisnikov čaj." "Iđirotov korijen? Gdje se to može naći?" "Ne treba ga uopće tražiti, gospodine primarijuse; možete ga kupiti za nekoliko šilinga u svakoj biljnoj apotecil" Muškarac je tada već vratio svoju normalnu težinu od 86 kg i pola godine kasnije s punim je ruksakom tumarao planinama, te sam ga tako i upoznala."

Izvor: Maria Treben - Zdravlje iz Božje ljekarne