Narodni recepti protiv kamena i pijeska u mokraćnoj bešici



Kamen u mokraćnim organima može biti različite veličine, od zrna peska do kamena težine jednog kilograma. Takođe može biti različitog oblika, boje, čvrstine i različitog hemijskog sastava.

Najčešće nastaje u bubrezima, ali može da se pomeri i zaglavi u mokraćovodima (urether), u bešici ili u mokraćnom kanalu (urethra). Veliko kamenje u bubrezima često izaziva jake kolike koji se prostiru sve do donjeg stomaka i polnih organa. Simptomi karakteristični za kamenje u bešici su bolovi pri hodu, krv u mokraći, isprekidan mlaz mokraće ili peckanje za vreme mokrenja.

Kamenje u mokraćnim organima nastaje usled prevelike koncentracije određenih supstanci koje se kristališu, a kristali se pretvaraju u grudvice. U 80 odsto slučajeva reč je o naslagama iz kalcijuma i oksalata, ali kamenje može da nastane i od mokraćne kiseline, kalcijum-fosfata, cistina i drugih supstanci.

Narodni Recepti za liječenje kamena i pijeska u mokraćnoj bešici:


50 g pirevine (podzemni deo), 50 g listova breze, 50 g listova medveđeg grožđa, 40 g korena i plodova ježovine (Ruscus aculeatus), 20 g stabljike rastavića, 10 g stabljike majčine dušice. Trave jako usitniti i pomešati. U 2 litre proključale vode staviti 15 g mešavine trava i kuvati poklopljeno 3 minute. Kad se čaj ohladi, procediti ga u boce i dodati mu 1 kašiku svežeg limunovog soka. Popiti dnevno 2 litre čaja umesto vode.

Rastavić, medveđe grožđe, smrekove bobice (samleveno) i list šumske jagode - po 2 kašike; suve ljuske od mahuna - 3 kašike, prečica – jedna kašika na 2 litre vode dok se ne ukuva na polovinu. Od tog čaja piti po jednu šoljicu triput dnevno pre jela.

Dve kašike koštica od divljih trešanja istuče se u avanu i stavi u decilitar 96% alkohola. Boca se dobro začepi i ostavi 10 dana da stoji. Od tog leka uzima se jedanput dnevno 6-10 kapi razređeno sa malo vode.

Jednu kašiku semena od dinje istući u avanu i kuvati 2-3 minute u 2 decilitra vode. To piti više puta dnevno.

Uzeti 3 kašike smilja (cvet), preliti sa pola litre vrele vodei ostaviti poklopljeno 8-10 sati. Ocediti, piti u 3 navrata.

Šaku lanenog semena preliti sa pola litre vrele vode. To piti svaka dva sata po 1 decilitar. Svaki dan pravi se sveži čaj.