Ljubica (Viola odorata L.)


Narodni nazivi: dišeća vijolica, fijola, fijolica, hroma ljubica, ljubičica, miomirisna ljubica, modra ljubica, pitoma ljubičica, poljska ljubica, viola, vijolica.

 
Nalazište: Raste po sjenovitim livadama, šumarcima, grmlju, uz plotove i u vrtovima.

Opis: To je mala proljetna biljka vlaknastog podanka s nadzemnim puzajućim vriježama. Srcoliko lišće, na rubu narovašeno, ima duge peteljke. Mirisni su cvjetovi poljskih ljubica tamnomodri, ponekad bijeli, na dugim peteljkama, a vrtnih ljubica tamnomodro-ljubičasti veći o još mirisniji.



Bere se: Cvate od ožuljka do svibnja. Korijen se bere rano, na početku proljeća, cvijet kad procvate, a list kad potpuno naraste, dakle ljeti. Najljekovitiji je cvijet.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Osuseni cvijetovi ljubice liječe od upale grla, dušnika i bronhija, izazvane nazebom, zatim od upale krajnika, od glavobolje, nesanice, astme, tuberkuloze, nadimanja, podagre, gihta, kožnih osipa, ospica, šarlaha, škrofula i katara pluća, stimuliše znojenje, podstiče na povraćanje, čisti krv.

Čaj koji se priprema tako da se 50 g svježeg ili 10 g suvog lišća kuha 5 min. s 1 kavenom kašičicom meda u 2,5 dl mlijeka, pa se to ostavi poklopljeno da stoji 15 min, a pije se svaki sat po 1 velika kašičica u toku 4 do 6 sedmica, pomaže naročito protiv hripavca u male dijece i protiv nadutosti (meteorizma).

Protiv astme služi čaj od 10 g lista ljubice, poparenog s 2,5 dl kipuče vode, uz dodatak 1 velike kašike meda. Pije se u toku 2-3 sedmice, triput dnevno po 1 kašika. Taj se čaj može primjeniti i kao oblog u slučaju osipa na glavi novorođenčeta, a kod anginoznih upala grla dobro je njime grgljati.

Protiv glavobolje priprema se čaj tako da se 1 velika kašika mješavine od 10 g lišća ljubice i 10 g metvice (mentha piperita) popari s 2.5 dl kipuće vode, ostavi da stoji 10 min i zatim se procjedi. Pije se triput dnevno po 1 šoljica. Lišće ljubice, kuhano u mlijeku, liječi od katara pluća.

Kad 100 g cvijeta ljubice, 1,5 kg kandisa i 1/2 kg meda prelijemo s 1 l kipuće vode, zatim to ostavimo da stoji 12 sati dobro poklopljeno, a nakon toga procjedimo pod pritiskom kroz platno, dobijemo sirup. Po 1 kavena kašikica toga sirupa dodaje se šoljici čaja od ljubičina lišća, pa se to pije svaki sat ili 2 sata po gutljaj, radi omekšavanja sluzi i lakšeg iskašljavanja kod bronhitisa i tuberkuloze, a pomaže i u groznici.

Radi izazivanja povraćanja u slućaju trovanja hranom i slično, kuhat ćemo 20 g cvijeta ljubice u 3 dl vode dok se ne pokuha na polovinu, od toga se svakih 15-30 min. pije po 1 velika kašika. To će izazvati i 2-3 stolice.

Cvijet ljubice s kandisom i medom kao slatko pomaže i u teškim slučajevima tuberkuloze. Uzima se svaki sat ili 2 sata po 1 velika kašika. Radi lakšeg izbacivanja sluzi kuha se 5 g korijena ljubice u 2 dl vode 5 min, ostavi da stoji 10 min, procjedi i zasladi s 50 g sirupa. Uzima se 5-6 velikih kašika na dan.

Brzo i lako dijete će preboljeti ospice, šarlah i sl. ako mješavinu od 1 dkg svežeg ili 20 g suhog cvijeta, lišća ili vriježa ljubice, po 20 g lišća kunice (Achilea millefolium), kadulje (Salvia officinalis), niske vodene metvice (Mentha aquatica) i 1/4 kg meda prelijemo s 1,5 l kipućeg mlijeka, zatim ostavimo poklopljeno da stoji 15 min, nakon toga procjedimo i svaki sat dajemo djetetu po 1 veliku kašiku.

Ako se 3 dkg svježeg ili 1 dkg suhog korijena i lišća ljubice kuha 1/2 sata u 1 l vinskog ocata, ili se korijen potopi u octu 12 sati pa zatim kuha 10 min. dobija se sredstvo za obloge koji liječe od gihta i podagre. Samo lišće ljubice, zdrobljeno i privijeno na čelo i zatiljak, liječi od migrene, otekline splašnjavaju kad se njime oblože, ali kad se lišće ugrije, treba ga zamjeniti svježim.

Protiv upale bubrega i mokraćnog mjehura djelotvoran je čaj od 10 g suhog cvijeta, poparenog s 1 l kipuće vode, a 30 g praška od ljubičina korijena, ako se uzima svaka 2 ili 4 sata koliko stane na vrh noža, zamjenjuje u svim navedenim slučajevima sirup od ljubice.

(Izvor: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978)