ŠTA JE TO NIZAK PRITISAK I KAKO GA DOVESTI U RED NA PRIRODAN NACIN?!


Najčeći simptomi vezani za nizak pritisak, a koji uplaše pacijenta, su nesvjestice ili vrtoglavice, a objektivno se nađe samo niži pritisak od očekivanog i usporen srčani rad. U ovim slučajevima ležeći položaj vraća sve funkcije u normalu. (piše: dr Draga Ždrnja)

Arterijska hipotenzija je pritisak krvi ispod vrijednosti koje se smatraju normalnim.

Hipotenzija (nizak krvni pritisak) se deli na primarnu (esencijalnu) i sekundarnu (posljedica nekih drugih oboljenja).
Esencijalna hipotenzija (primarna) se dijagnostikuje kod osoba koje imaju stalno niži pritisak od donje granice normalnih vrijednosti za njihovo životno doba, a najčešće nemaju nikakvih simptoma ili smetnji, niti drugih oboljenja, zato se smatra da to nije bolest, već anomalija, koje može, ali ne mora biti parološka.

Minimalni normalni pritisak po godinama starosti

Dobna skupina
10 do 19 g, sistolni pritisak: 90 mmHg, dijastolni pritisak: 50 mmhg

20 do 39 godina sistolni pritisak: 100 mmHg, dijastolni pritisak: 55 mmHg

40 i više godina sistolni pritisak: 110 mmHg, dijastolni pritisak: 60 mmHg

Kod hroničnog poremećaja varenja ili dehidratacije organizma (zbog bolesti ili neunošenja dovoljnih količina vode) mogu se javiti opšta slabost i niži pritisak.
Svako ko ima tegobe vezane samo za niži pritisak, treba da svoju ishranu usmjeri na namirnice koje štite arterije i sprečavaju oboljenja srca. To su hrana iz mora (riba – posebno masna iz sjevernih mora, jer je bogata omega 3 masnim kiselinama), voće, povrće (posebno beli i crni luk), jezgrasto voće (lešnik, orah, badem), mahunarka (pasulj, sočivo, naut, soja), maslinovo ulje, kokosovo ulje, namirnice bogate C i E vitaminom i beta-karotinom (vidi posebne tabele ovih namirnica)

U grupu namirnica koje poboljšavaju cirkulaciju i mogu se preporučiti kod nižeg pritiska spadaju peršun, celer, cvekla, ren, crni i beli luk, lešnik, badem, med, matični mijleč.

Ružmarin: U našoj narodnoj medicini čaj od ružmarina je vjerojatno najpoznatiji prirodni lijek za podizanje niskog krvnog tlaka.

Čaj od ruzmarinovog lista može se lako napraviti od svježe biljke koja se gaji kod kuće.
Sako kuhajte nekoliko listova ruzmarina 10 - tak minuta u ključaloj vodi
Ruzmarin možete i kupiti u obliku već napravljenih kesica čaja u super marketima ili u prodavnicama zrave hrane.

Još čajeva za poboljšanje cirkulacije pročitajte: OVDE
http://prirodno-lijecenje.blogspot.ba/2015/11/cajevi-za-cirkulaciju.html

Izvor:zdravahrana.com