Čajevi za cirkulaciju

Cirkulacija je nevjerovatao važan proces u organizmu, iako joj često posvećujemo nedovoljno pažnje. Cirkulacija u stvari, omogućava transport materija kroz tijelo. Loša cirkulacija dovodi do nedovoljno krvi i vazduha u mozgu, što može da prouzrokuje nesvestice, pospanost, zaboravnost, lošu koncetraciju, slabost, nedostatak pažnje, poremećaj vida, zujanje u ušima, stvaranje masnih naslaga na zidovma krvnih sudova.

Vecina ljudi poremećaj cirkulacije primjeti zbog hladnih ruka i noga, modru obojenost kože, grčeve, trnjenje ruku i stalni osjećaj smrzavanja. Kao i na većinu zdravstvenih problema, veliku ulogu igra ishrana, koja, u ovom slučaju treba biti bogata vitaminima, kao i kretanje fizička aktivnost koja poboljšava cirkulaciju.

Čaj od hajdučke trave

Čaj od hajdučke trave izuzetno je koristan u borbi protiv slabe cirkulacije. Osim toga, on pomaže čišćenje i viskoznost krvi.. 50 grama hajdučke trave i 50 grama čkalja usitnite i pomješajte sa glavicom bijelog luka koju ste prethodno sitno isjeckali. Kašiku ove mješavine prelijte sa 2 dl vruće vode, a potom kuvajte 5 minuta na slaboj vatri. Poklopite, sačekajte da se čaj ohladi do temperature tijela, a potom procjedite i popijte pre obroka.



Čaj od ruzmarina

Ruzmarin, koprivu, vrisak, imelu i kamilicu pomječajte tako da svake biljke stavite istu količinu. Jednu kašiku ove mješavine prelijte sa pola litre ključale vode. Pustite da ostoji pola sata pa procjedite. Pijte 3 puta dnevno, najbolje po dvije šolje čaja. Čaj od ruzmarina osim što poboljšava cirkulaciju, ublažava glavobolju i širu krvne sudove. Ipak ako se ovaj čaj pije u večernjim časovima umanjuje potrebu za snom, pa je bolje popiti poslednju šolju 2 sata prije odlaska u krevet.


Čaj od gloga

Napravite mješavinu od po 40 grama gloga, valerijane i hajdučke trave i po 20 grama rastavića i srdačice. Jednu supenu kašiku ove mješavine prelijte sa 250 ml vrele vode i nakon nekoliko minuta stajanja procjedite. Pijte 3 puta dnevno, po šolju, prije jela. Nakon Što potrošite svu napravljenu mješavinu, napravite pauzu od 4-5 dana, a zatim nastavite. Ukoliko je čaj prejak za vaš ukus, možete staviti čajnu kašičicu mješavine umjesto supene. Ovaj čaj nije preporučiv za srčane bolesnike, tačnije u tom slučaju trebalo bi prvo upitati lijekara.

Čaj od maslačka

Ovaj čaj odlično utiče na bolju prokrvljenost, ali osim toga, maslačak snižava šećer i holosterol, a i usporava starenje.

10 grama suvih listova maslačka prelijete sa 250 ml hladne vode i poklopite. Ostavite tako 12 sati, a potom zagrijavajte na slaboj vatri. Kad proključa, kuvajte još 5 minuta. Kad se malo ohladi dodajte kašičicu meda. Ujutro na prazan stomak popijte jednu šoljicu, a ostatak u toku dana pijete lagano u gutljajima.



Čaj od divljeg kestena

10 grama jezgra divljeg kestena dobro istucati u avanu, skoro do praha. Preliste 1 litrom vode, zagrijavajte na tihoj vatri, a kad proključa kuhajte još 5 minuta. Procjedite i pijte 3 puta dnevno, po jednu šoljicu. Takođe, možete posebno da skuhate čaj od kamilice, majčine dušice ili šipka pa da ga pomješate sa ovim čajem i pijete u isoj količini. Kesten je bogat vitaminima i poboljšava cirkulaciju, posebno perifernu, a osim toga koristi se za liječenje proširenih vena i hemoroida.

Čaj od kukuruzne svile

Kašiku osušene kukuruzne svile prelijte sa 3 dl vrele vode, a zatim kuhajte 3 minuta. Poklopite i ostavite da se malo ohladi. Pijte 3 puta dnevno, po šolju, obavezno nezaslađenog.

Izvor: najboljicajevi.com