Kopriva velika (Urtica dioica L.)

Nalazište: Raste svuda; na zapuštenim mjestima, vrtovima, rubovima šuma, obalama rijeka i potoka i uz ograde, kao korov.

Opis: Trajna je biljka ,visoka oko60-80 cm, uspravna, četverouglaste stabljike, sa naspramnim šetverouglastim , srcoliko šiljatim, grubo nazubljenim listovima kratkih peteljki. Lišće i peteljke imaju krhke dlake, na vrhu kukaste, a na dnu debele.Vrh im se na dodir odlomi pa sok koji izlazi peče i žari. Iistići su zelenosivi, dvodomni i vise iz lisnih pazušaca kao metlice.Korijen je puzavi podanak, a plodovi su vrlo mali, crni nepucavci.

Bere se: Cvate od maja do septembra. Za lijek se bere korijen u proljeće i u jesen, vrhovi mladih grančica s mladim lišćem u proljeće, čitava biljka s cvjetovima cijelu godinu, a sjeme u avgustu i septembru.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Čaj od koprive liječi slabokrvnost, posebno one koju izaziva rengensko zračenje i jako je dobro da se pije svježe iscijeđen sok i jede  njezino lišće kuhano u slanoj vodi, pripeđeno kao špinat. Svježe , sitno narezano lišće koprive oko 50 g, se kuva u 1 l vode oko 5 min.ostavi da stoji preko noći, pa se sutradan pije umjesto vode.Sok dobiven iz 1 kg oprane i svježe, na mašini za meso samljevene koprive, pije se pomiješan sa medom, i to 3-4 velike kašike na dan. Čaj od svježih mladih pupoljaka, kuhanih 15 min., u 1 l vode, pije seu toku dana umjesto vode protiv slabokrvnosti.
Za sirup se kuha 1 l bistrog, kroz flanel procijeđenog sok sa 2 kg meda ili 1,5 kg šećera 15 min. Piju se 3-4 velike kašike na dan.Isparavanjem soka u plitkoj porculanskoj posudi, nad vodenom parom, do gustoče meda, dobiva se ekstrakt od kojeg uzimamo 5.10 g sa medom jedanput na dan.

Protiv kamenca mokraćnih organa priprema se lijek tako da se mješavina od po 10 g koprive, preslice (Equisetum arvense) i lišća stolisnika (Achillea millefolium) kuha 10 min. u 1 l vode, zatim ostavi da poklopljeno stoji 4 sata, pa se procijedi. Pije se u toku dana, umjesto vode. Takođe je dobro 3 velike kašike biljke močiti 10-12 sati u 2 l vode, zatim kuhati 1/2 sata, ostaviti poklopljeno da stoji još 1 sat, pa procijediti. Pije se tri puta dnevno po 1 šoljica prije jela. To popravlja poremećenu izmjenu tvari u tijelu i pomaže da se sve nezdravo iz njega izluči  mokraćom.

Protiv gihta, išijasa, reume i neuralgije koristi ovaj lijek: 10 velikih kašika lišća i sitno narezanog korijena koprive, 2 velike kašike trpuca (Plantago lanceolata) i 1 veliku kašiku smrvljenih smrekovih boba (Fructus juniperi) treba namočiti u 1 l slatkog crnog vina 10-14 sati, zatim kuhati 1/2 sata sa 4 velike kašike meda pa ostaviti poklopljeno da stoji 2 sata. Uzima se toplo, po 1 kašika tri puta dnevno. Takođe može se 20 dkg svježeg ili 3 dkg suvog usitnjenog korijena koprive močiti 14 sati u 2 dl crnog vina, zatim sve prokuhati 1/2 sata sa 8 velikih kašika meda pa ostaviti poklopljeno da stoji 1 sat. Pije se svaki sat po 1 velika kašika.

Protiv proljeva i slabosti pije se čaj koji se priprema tako da se po 15 g osušenog lišća koprive, mažurana divljeg (Origanum vulgare) i timijana (Thymus serpyllum) prelije sa 1/2 l kipuće vode, ostavi poklopljeno da stoji 3 sata pa procijedi, pije se u toku dana umjesto vode.

Protiv čira želuca i crijeva kuha se 10 velikih kašika usitnjenog lišća i korijena sa po 1 kašikom trputca i borovice. Pije se svaki sat po gutljaj (toplo). Isti čaj zaustavlja unutrašnja i vanjska  krvarenja (želudac, pluća, hemroidi i otvorene rane na koži), liječi od bijelog cvijeta, žute groznice malarije i još nekih zaraznih bolesti i grozničavih stanja.

Sredstvo za čišćenje krvi, regulisanje probave, otklanjanje besanice i živčane napetosti priprema se tako da se 12 sati u 1/2 l vode moči mješavina od po 1 dkg svježeg lišća koprive, kiselice (Rumex acetosa), trpuca i kičice (Erythraea centaurium) kuha 10 min. sa 2 velike kašike meda, ostavi da poklopljeno stoji 20 min. pa se procijedi. Pije se ujutro i naveče po 1 šoljica poslije jela.

Protiv reume se koristi ovaj lijek:15 min. se kuha po 20 g lišća od koprive i breze (Betula alba) u 1/2l vode, nakon toga se doda po 20 g cvijeta buditeljice (Spirea ulmaria), bazge (Sambucus nigra), lipe (Flos viliae) i pupoljaka crne topole ili jablana (Populus nigra), pusti da opet prokipi 1-2 min., zatim ostavi 8 sati pa se procijedi. Pije se u toku dan umjesto vode. Neki šibaju koprivom 2-3 puta na dan mjesta oboljela od reume, pa nakon toga legnu na 1-2 sata.

Čaj, sok, sirup i ekstrat liječe i od bolesti jetre, od astme, vodene bolesti, žutice, grčeva mokraćnih kanala, olakšavaju iskašljavanje,i pomažu kod niskog pritiska. Upaljeni krajnici  i desni se liječe tako što se čaj grglja, a lijek kod straha i mucanja je 5-6 kapi svježeg soka kada stavljamo pod jezik 5 puta na dan.

Lijek protiv noćnog mokrenja u krevet je kada se mjesec dana svako veče pojede po jedan kolačić napravljen od 20 g zdrobljenog sjemena koprive i 60 g raženog brašna s malo vode i meda.(od ove količine se napravi 5 kolačića).
Sitno narezano lišće koprive i peršuna hrajiv je i ukusan i zdrav začin jelima, a može se spremati i kao varivo bogato željezom, vitaminima pa pomaže u jačanju organizma.
Čaj ili ekstrat od cijele biljke , a još bolje od korijena koprive podstiče rast kose i sorečava njeno opadanje i perut. Čaj se sprema tako da se 100g lišća koprive kuha 20 min. u 1/2 l kišnice ili destilovane vode, zatim se skloni sa šporeta, doda 25 g kamilice i ostavi poklopljeno da stoji  8 sati, procijedi i doda 2 dl vindkog sirćeta. Time se svako veče masira koža i korijen kose a da ne bi kosa postala lomljiva maže se nakon toga čičkovim uljem.
Takođe se može pri kuhanju koprive dodati isto toliko korijena od čička (Arctium Lappa), pa kuvati 30 min, i ohladiti, a kao konzervans se doda na to 100g alkohola na 1 l te tekućine.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978