Kopriva smrdljiva (Galeopsis ochroleuca L.)

 Nalazište: Raste na pješčanim poljima, gorskim obroncima, kamenjarima, u grmlju i blizini usijeva.

Opis biljke: To je jednogodišnja, 30 do 50 cm visoka, granata šuplja stabljika, posuta mekim dlakama. Ima jajasto kopljasto lišće, veoma dlakavo, na rubu nazubljeno. Iz pazušaca pojedinih koljenica stabljike izrastaju žućkastobijeli cvijetovi, udruženi u pršljenove.

Bere se: Cvjeta u srpnju i kolovozu, a tada se i sakuplja (bere). Upotrebljava se gornju dio biljke s cvijetovima. Ima gorak ukus.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Protiv suhog kašlja, bolova u prstima, staračkog bronhitisa i kroničnog plućnog katara koristi čaj koji se priprema ovako: 1 velika kašika biljke prelije se sa 2.5 dl kipuće vode, i procjedi se pošto odstoji 10 minuta. Pije se topao, triput dnevno po 1 šoljica nakon jela.

Mješavina od jednakih djelova smrdljive koprive, islandskog lišaja (Lichen islandicus) i divizme (Verbascum thapsus) liječi od tuberkuloze. Jednu veliku kašiku te mješavine treba kuhati 5 minuta u 2.5 dl vode, nakon 10 minuta procjediti, pomiješati s medom pa kuhati ponovo 5 minuta, i zatim pomiješati sa jednakim količinom mlijeka. Pije se u gutljajima 2 do 3 šoljice dnevno, toplo. Pomaže protiv astme i plućnog katara s gustim, ljepljivim sekretom.

Kopriva smrdljiva sasvni je dio mješavina plućnih i diuretičnih čajeva.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978