Iđirot (Acorus calamus L.)


Narodni nazivi za iđirot:  baban, igirot, kalmus, kolmež, mačinac, meček, mirisava trska, mirisavi šaš, mirisna trstika, mirisni korijen, miriš­ljivi šaš, sabljar, vodena sabljica, vodeni božur.
Latinski naziv: Acorus calamus L.

Nalazište biljke: Raste u kolonijama kraj rijeka i vodama stajačicama.

Opis biljke: To je trajna zeljasta biljka, oko 1 m visoka, uspravnih, zelenih, sabljastih, trokutastih, do 1m dugih, a 2 do 3 cm širokih listova. Korijen je kratak, debeo i puzav rizom, mnogo žila. Stabljika je pri dnu crvenkasta i deblja, a gore prelazi u list. Mali zelekasto-žućkasti cvjetovi čine prst duge klasove, koji izlaze sa strane, na donjem dijelu stabljike. plod je duguljsta crvena bobica. Cijela biljka ugodno miriše, naročito rizom kad je suh. gorkog je ukusa, Iđirot je sličan barskoj perunici.

Vrijeme branja: Cvjeta u lipnju i sprnju. Upotrebljava se korijen, rizom koji se vadi iz mulja krajem proljeća ili na početku jeseni kad lišće počne opadati. Rizom se dobro opere očisti od žila, isiječe na manje dijelove i suši što brže pri 40 stepeni. Ako se vanjska mrka kora oguli korijen brzo izlapi. Guli sesamo kada se od njega pravi slatko. Aromatična je mirisa a gorkok i pomalo ljutog ukusa.

Pripremanje lijeka i liječenje: Iđirot nemoze da skodi iako se koristi duže vremena. Čaj, ekstrakt i tinktura ublažuju grčeve želuca i crijeva, zaustavlja proljev, odstanjuje plinove, olakšavaju iskašljavanje, pospješuju mokrenje. pa se upotrebljavaju protiv groznice, astme, kamenaca i boli u bubrezima, gihta, paralize jezika i ukusa i svih akutnih stanja s velikom temperaturom, kad treba pojačati mokrenje i znojenje kao npr. kod upale pluća, gripe, bronhitisa i sl. Iđirot pomaže i u slučajevima grčenja zbog napada žučnog kamenca, gubljenja pamćenja, i vraća raspoloženje. Zato se melankoličarima i hipohondrima preporučuje da uljem od iđirota namažu sljepočnice, vratne žile i mjesto iza uha. Protiv svih spomenutih bolesti priprema se lijek od iđirota takoda se 20 g usitnjenog korijena popari s 1/2 l kipuće vode, ostavi poklopljeno da stoji 20 minuta i zatim procjedi. Pije se triput dnevno po šoljica. Ako se taj čaj pije prije jela, podstiče želudac na rad, a pije li se poslije jela, istjeruje plinove i sprečava nadutost. Zbog gorkosti može se zasladiti ali samo medom. kod prehlade takav čaj grije tijelo.

Za pospješivanje mokrenja uzima se po 25 g iđirota, metvice (Mentha piperita) zdrobljenih boba borovnice (Fructus juniperi)i lista peršuna (Petroselium sativum). Tri velike kašike se  te mješavine popare sa 1/2 litra kipuće vode, zatim se to poklopi i pošto odstoji 2 sata, procjedi se. Pije se triput dnevno, poslije jela.

Apetit pojačava mješavina od po 20 g iđirota, kičice (Erzthraca centauri), lincure (Gentlana  lutea), gorkedjeteline (Menzanthes trifoliata) i narandzine kore (Cortex aurantil). Mježavina se potopi 8dana u 1 litru jake rakije i povremeno promućka. Nakon toga pije se triput dnevno po 1 kašika, pola sata prije jela.

Za bolju probavu uzima se po 20 g iđirota, matičnjaka (Melissae officinalis), metvice, kamilice (Flores chamomillae) i komorača (Fructus foenicli), pa se 1 velika kašika te mješavine popari sa 2 dl kipuće vode i poklopi. Kad se ohladi, pije se posliej jela.

Protiv čira na želucu samelju se jednakidijelovi iđirotova i slatkog korijena (Radixglzczrrhizae), kuhaju se 5 minuta, tome se doda 1 velika kašika kamilice, poklopise i ostavi da stoji10minuta pa se procjedi. Pije se triput dnevno prije jela.

Iđirot umiruje lupanje srca i dezinficira pluća.u tu se svrhu 1 velika kašika usitnjenog korijena prelije sa 3 dl kipuće vode, zatim se to ostavi da odstoji 15 minuta pa se procjedi. Pije se triput dnevno po 1 šoljica poslije jela.

Lijek protiv bolesti želuca priprema se tako što se 1 velika kašika mješavine od jednakih djelova korijena iđirota, preslice (Equisetum arvense) i pelina (Artemisium absinthium) popari sa 2 dl kipuće vode doda se 1 velika kašika meda, promješa i stavi da stoji 15 minuta i zatim se procjedi. Pije se triput dnevno po 1 šoljicu prije jela. Taj čaj liječi i od vodene bolesti, odstanjuje loše sokove iz tijela pa čiti krv.

Iđirot je u močvarnim krajevima neprocjenjiv lijek protiv groznice. Uzima se 6 do 8 g usitnjenog korijena iđirota i kuha u 1/2 l vode ili vina 5 min, stavi se 1 velika kašika meda, poklopi se i ostavi da stoji 10 minuta, pa se procjedi. Pije se triput dnevnoposlije jela. To ujedno jača želudac, i time uklanja podrigivanje, jača živce pa tako sprećava omaglicu i neraspoloženje, čisti krv. te liječi od žutice, upale žlijezda i kostobolje.

u slučajevima nesvestice, podrigivanja i neraspoloženja pomaže i ovako pripremljen lijek: u 1/2 l jake rakije potopi se 14 dana 2 velike kašike usitnjenog korijena iđirota, zatim se procjedi i otfiltrira. Pije se 15 do 20 kapi u malo vode, ili na kocki šećera, dvaput dnevno, ujutro i navečer poslije jela.