Bljušt (Tamus communis l.)

Latinski naziv

Tamus communis l.


Nalazište

Raste uz živice i na obroncima šuma.

Opis

To je trajna biljka povijuša sa debelim, mesnatim teškim korijenom (rizom), iz njega raste tanka, 3-4 m duga stabljika koja se penje po drveću. Korijen je spolja sivocrn a na presjeku bijel ljepljiv, neugodna mirisa i ljutog i gorkog okusa. Listovi su srcoliki , šiljati i nalaze se na dugim peteljkama. Iz pazuha listova izlaze cvati sa sitnim zelenkasto-žućkastim cvjetovima. Plod je boba,
sjajna, jajolika, živocrvene boje.

Bere se

Cvijet ljeti, u vrijeme cvatnje, a korijen u jesen.




Pripremanje lijeka,primjena i djelovanje

Svjež korijen se koristi kod reume, išijasa i krstobolje. Bolno mjesto se trlja korijenom ili se naribani korijen privije na bolno mjesto i ostavi da stoji 3-5 minuta, ili se masira naribanim korijenom koji se namakao u alkoholu (rakiji) 12 sati. Odmah kada se skine povoj ili poslije masaže potrebno je to mjesto namazati mašću ili lanenim uljem, da se ne pojave plikovi ili rane. Nakon prve primjene ili masaže,  koža na tom mjestu jako peče ili svrbi, ali to prestaje nakon 10 tak minuta. Nastrugani korijen odstranjuje tamne podočnjake i modrice od podlivene krvi, ako se na ta mjesta privije dvaput ili triput po 3 do 5 minuta. Bljušt je otrovan!
Njegov sok izaziva jako povraćanje i proljev i treba biti oprezan, stoga je bolje uzeti neko drugo neopasno sretstvo, protiv reume ili išijasa.

Izvor: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978