Bedrenika (Pimpinella magna l.)

Narodni nazivi:  mala bedrenika, bedrinac, dinjica, jarčev korijen, silj.
Latinski naziv: Pimpinella magna l


Nalazište: Raste na livadama , pašnjacima,  uz puteve i u šikarama.

Opis: Biljka ima trajnu, zeljastu, oko 50 cm visoku, razgranatu stabljiku. Listovi su perasti ,sa 3 do 5 lisaka, nasuprotni sa, po rubu su tupo nazubljeni. Na gornjem dijelu stabljike nalazi se po koji listić. Korijen je rizom, neugodna mirisa, kao biber ( papar). Cvjetovi su ružičasto-bijeli ili žuti i čine cvjetni štitac. Cvjeta od juna do septembra.

Bere se: U proljeće i na jesen i to samo korijen.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Eterično ulje djeluje ljekovito na hronične upale grla i ostalih organa, olakšava mokrenje , popravlja menzes i probavu, koristi protiv astme, čisti i jača krv i živce, liječi bolesti pluća i reumu, čisti bubrege od kamenca, pomaže izlučivanaje loših sokova,
kamenaca mokraćnog mjehura, a pomaže kod gihta i uloga.

Radi popravljanja stolice i jačanja probavnih organa koristi se dva do tri puta dnevno istucani prah od suhog korijena, koliko stane na vrh noža, sa malo vina ili mlijeka. Čaj poboljšava rad jetre, oticanje žuči i poboljšava probavu, djeluje na sluznice,  te koristi kod slabog i spuštenog želuca, slabosti crijeva, kašlja i promukosti.

Radi rastvaranja i otklanjanja nezdravih tvari iz tijela kuva se korijen sa 1 velikom kašikom meda u jednakim dijelovima vode i  vina.Ovaj čaj pomaže i jača organizam nakon teših bolesti, radi bržeg oporavka.

Ako se kuva korijen sa kaduljom (Salvija officinalis), kičicom (Erythraea centaurium) sa malo meda čisti pluća, prsa i mokraćni mjehur.

Tinktura korijena se uzima u vrućoj šećernoj vodi,  i to svaki sat po jedna velika kašika, radi otklanjanja nezdravih tvari iz tijela. Kod liječenja bronhijalne astme uzima se po 35 g bedrenike i steže (Potentilla tormentilla) i po 15 g lista breze (Betula alba) i rute (Ruta Glavoelens):  3 velike kašike te mješavine, prokuvamo 10 minuta u 1/2 l vode i ostavimo 2 sata da odstoji. Pije se svaka 2 sata po1 velika kašika.

Za liječenje od katara u nosu i ždrijelu uzima se 2 velike kašike mješavine od po 25g bedrenike, kadulje, stolisnika, kamilice; prokuhamo 5 minuta u 400g vode; ohladimo , procijedimo i tim mlakim čajem ispiremo nos i grlo. Dobro je takođe 3 velike kašike mješavine od po 20 g bedrenike,kamilice, stolisnika, kadulje i steže (Potentilla tormentilla) prokuvati u 1/2 l vode, na tihoj vatri 10 min. ostaviti da odstoji 2 sata ; procijediti i time grgljati.

U slučaju izostanka menzesa koristi se čajna mješavina od po 20 g  bedrenike i omana (Inula helenijum), i  po 10 g kamilice i tetrljana (Marubium vulgare) i cvijeta od trnine ( Prunus spinosa), te po 30 g stolisnika. Uzme se 1 velika kašika mješavine i popari sa 200g kipuće vode, ostavi poklopljeno da odstoji 2 sata,  procijedi i pije naveče prije spavanja.

Izvor: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978