Narodni nazivi: ranjenik, turica, petrovac, kravica, zmijina trava, velika oskorica, griznik, repik, kostolom, ovčji čičak, mala torica, toričica, dubačac, oskorušica, ježinica, svega svijeta zdravlje, gladišnik.
Opis biljke: Raste na sunčanim, suhim mjestima, uz rubove puteva i šuma, na poljskim međama i strminama, na brežuljcima i obroncima, u rijetkim šumama i uz ruševine. Sitni, žuti cvjetovi tvore, kao u divizme obične dugi grozd. Cijela je biljka obrasla mekim dlačicama, veliki su listovi dugi do 10 cm i perasti. Biljka je visoka do 80 cm i spada u istu porodicu kao i vrkuta. Biljku sakupljamo za vrijeme cvjetanja u lipnju sve do kolovoza.
Liječenje:
Petrovac djeluje izrazito ljekovito kod upala grla, usne šupljine i ždrijela. Na nju valja pomisliti kod angine, bolesti grla, skorbuta ili upale usne sluznice. Ljudi čije je zvanje takvo da moraju puno govoriti ili pjevati, morali bi svaki dan preventivno grgljati s čajem od petrovca.
Lišće odlično djeluje u slučaju slabokrvnosti i rana, ali se također uspješno primjenjuje kod reume, lumbaga, probavnih smetnji, otvrdnuća jetre, zastoju rada jetre i oboljenja stezene. Dnevno možemo piti do dvije šalice čaja.
Petrovac se zbog svojeg ukupnog djelovanja i svojih Ijekovitih sastojaka ubraja među naše najljekovitije biljke.
Kada se triput dnevno pije po jedna šalica čaja Iiječi proširenje srca, želuca, crijeva i pluća, zatim oboljenja bubrega i mjehura, ako to sredstvo primjenjujemo duže vrijeme.
Mast od pertovca je jako dobra kod proširenih vena i čireva na gnjatu , koja se koristi kao mast od ljekovitoga nevena.
Kod oboljenja jetre pijemo čajnu mješavinu od 100 g petrovca, 100 g broćike i 100 g lazarkinje. Dnevno popijemo natašte jednu, a tijekom dana gutljaj po gutljaj dvije šalice čaja.
NAČlNI UPOTREBE:
Priprema čaja: Stavimo jednu čajnu žličicu bilja na 1/4 litre vode, ostavimo da kratko odstoji.
Biljna kupka: 200 g bilja za potpunu kupku.
Čajna mješavina za bolesti jetre: Petrovac, broćiku i lazarkinju pomiješamo u jednakim dijelovima. Stavimo vrhom punu čajnu žličicu na 1/4 litre vode, oparimo i ostavimo da kratko odstoji.
Priprema masti: Stavimo dvije vrhom pune šake sitno narezana lišća, cvjetova i stabljika na 250 g svinjske masti.
Opis biljke: Raste na sunčanim, suhim mjestima, uz rubove puteva i šuma, na poljskim međama i strminama, na brežuljcima i obroncima, u rijetkim šumama i uz ruševine. Sitni, žuti cvjetovi tvore, kao u divizme obične dugi grozd. Cijela je biljka obrasla mekim dlačicama, veliki su listovi dugi do 10 cm i perasti. Biljka je visoka do 80 cm i spada u istu porodicu kao i vrkuta. Biljku sakupljamo za vrijeme cvjetanja u lipnju sve do kolovoza.
Liječenje:
Petrovac djeluje izrazito ljekovito kod upala grla, usne šupljine i ždrijela. Na nju valja pomisliti kod angine, bolesti grla, skorbuta ili upale usne sluznice. Ljudi čije je zvanje takvo da moraju puno govoriti ili pjevati, morali bi svaki dan preventivno grgljati s čajem od petrovca.
Lišće odlično djeluje u slučaju slabokrvnosti i rana, ali se također uspješno primjenjuje kod reume, lumbaga, probavnih smetnji, otvrdnuća jetre, zastoju rada jetre i oboljenja stezene. Dnevno možemo piti do dvije šalice čaja.
Petrovac se zbog svojeg ukupnog djelovanja i svojih Ijekovitih sastojaka ubraja među naše najljekovitije biljke.
Kada se triput dnevno pije po jedna šalica čaja Iiječi proširenje srca, želuca, crijeva i pluća, zatim oboljenja bubrega i mjehura, ako to sredstvo primjenjujemo duže vrijeme.
Mast od pertovca je jako dobra kod proširenih vena i čireva na gnjatu , koja se koristi kao mast od ljekovitoga nevena.
Kod oboljenja jetre pijemo čajnu mješavinu od 100 g petrovca, 100 g broćike i 100 g lazarkinje. Dnevno popijemo natašte jednu, a tijekom dana gutljaj po gutljaj dvije šalice čaja.
NAČlNI UPOTREBE:
Priprema čaja: Stavimo jednu čajnu žličicu bilja na 1/4 litre vode, ostavimo da kratko odstoji.
Biljna kupka: 200 g bilja za potpunu kupku.
Čajna mješavina za bolesti jetre: Petrovac, broćiku i lazarkinju pomiješamo u jednakim dijelovima. Stavimo vrhom punu čajnu žličicu na 1/4 litre vode, oparimo i ostavimo da kratko odstoji.
Priprema masti: Stavimo dvije vrhom pune šake sitno narezana lišća, cvjetova i stabljika na 250 g svinjske masti.