Narodni nazivi: ak, čereviz, pravi celer, selen, vrtni celer, zelena.
Opis biljke: Celer je dvogodišnja zeljasta biljka s mesnatim i vretenastim korenom koji ponekad može biti i gomoljast. Stabljika mu je razgranjena, a doseže visinu od 40 do 80 cm. Tamnozeleni i sjajni listovi su veliki i perasto razdeljeni, dok su listici klinastog oblika, gore urezani i nazubljeni. Kuglasti plod je rebrast.
Uzgaja se u vrtovima kao veoma cijenjeno povrće a i veoma je ljekovit.
Miris celera je nekima neugodan, ukus sirove biljke je aromatičan i oštar ali je kuhani celer veoma ukusan. Cvijeta od juna do septembra.
Svježe stabljike i listove beremo od početka juna pa sve do kraja avgusta, a korijen iskopavamo od sredine septembra pa sve do zime.
Liječenje:
Ljekovite i djelotvorne tvari sadržane su i u korijenu i u stabljici i listovima, alkaloid apiin, eterično ulje (Oleum Apii) asparagin, holin te dosta elemenata: kalij, natrij i klor i, konačno, vitamini A, B, C i E.
Slatkasti odebljali koren celera najcesce se koristi za spravljanje salate, variva ili kao zacin za supe i corbe.
Ljekovite su tvari najviše sadržane u sirovom, svježe iscijeđenom soku iz korijena, listova i stabljike a kod pripreme soka treba uzeti što manje listova, jer listovi čine svježi sok gorkim. Taj se svježi sok može sam piti i to 3 puta dnevno, najmanje 1 sat prije doručka, ručka ili večere, ili se može miješati s drugim sokovima. Tako uziman sok odličan je lijek protiv vodene bolesti, kod naginjanja reumatizmu, gihtu te kod sklonosti debljanju. Sok vrlo dobro pomaže kod hroničnog katara pluća, grčeva u prsnom košu povezanih sa osjećajem straha, nadutosti, slabosti želuca, nedostatka apetita, a otklanja i bolesti uzrokovane nedostatkom osnovnih tvari potrebnih organizmu. Sok od celera snažno pospješuje menstruaciju, no prekomjerno uzimanje soka za vrijeme trudnoće može dovesti do neželjenih smetnji.
Celer se naročito preporučuje dijabetičarima jer pored svega poboljšava i probavu.
Kod otežanog mokrenja listove i nasjeckan korijen skuhan u vinu ili vodi da se dobije kaša koju uzmemo toplu i stavimo u kesice ili vrećice i stavljamo kao oblog na mjehur.
Celer je u svim oblicima vrlo djelotvorna dijeta za dijabetičare.
Celer kao začin poboljšava apetit, a pripremljen kao juha, varivo, salata ili na drugi način djeluje okrepljujuče na cijeli organizam.
Čaj od celera otklanja perut i jača korijen kose ako njime peremo glavu.
Za otvaranje apetita a ujedno i bolju probavu uzme se 25 g celera, aniša (fructus anisi l), komorača i kumina (Carum carvi l). Jednako djeluje i mješavina od po 25 g korijena celera, komorača, lincure i kičice.
Tri velike kašičice te mješavine popari se litrok kupuće vode i pusti da kipi 10 minuta zatim se ostavi da odstoji 15 min i na kraju procjedi i pije se tri puta na dan po jedan šoljica prije jela.
Celerovo lišće kuhano u mlijeku pije se toplo kao lijek protiv slabog mokrenja, reume i gihta.
Opis biljke: Celer je dvogodišnja zeljasta biljka s mesnatim i vretenastim korenom koji ponekad može biti i gomoljast. Stabljika mu je razgranjena, a doseže visinu od 40 do 80 cm. Tamnozeleni i sjajni listovi su veliki i perasto razdeljeni, dok su listici klinastog oblika, gore urezani i nazubljeni. Kuglasti plod je rebrast.
Uzgaja se u vrtovima kao veoma cijenjeno povrće a i veoma je ljekovit.
Miris celera je nekima neugodan, ukus sirove biljke je aromatičan i oštar ali je kuhani celer veoma ukusan. Cvijeta od juna do septembra.
Svježe stabljike i listove beremo od početka juna pa sve do kraja avgusta, a korijen iskopavamo od sredine septembra pa sve do zime.
Liječenje:
Ljekovite i djelotvorne tvari sadržane su i u korijenu i u stabljici i listovima, alkaloid apiin, eterično ulje (Oleum Apii) asparagin, holin te dosta elemenata: kalij, natrij i klor i, konačno, vitamini A, B, C i E.
Slatkasti odebljali koren celera najcesce se koristi za spravljanje salate, variva ili kao zacin za supe i corbe.
Ljekovite su tvari najviše sadržane u sirovom, svježe iscijeđenom soku iz korijena, listova i stabljike a kod pripreme soka treba uzeti što manje listova, jer listovi čine svježi sok gorkim. Taj se svježi sok može sam piti i to 3 puta dnevno, najmanje 1 sat prije doručka, ručka ili večere, ili se može miješati s drugim sokovima. Tako uziman sok odličan je lijek protiv vodene bolesti, kod naginjanja reumatizmu, gihtu te kod sklonosti debljanju. Sok vrlo dobro pomaže kod hroničnog katara pluća, grčeva u prsnom košu povezanih sa osjećajem straha, nadutosti, slabosti želuca, nedostatka apetita, a otklanja i bolesti uzrokovane nedostatkom osnovnih tvari potrebnih organizmu. Sok od celera snažno pospješuje menstruaciju, no prekomjerno uzimanje soka za vrijeme trudnoće može dovesti do neželjenih smetnji.
Celer se naročito preporučuje dijabetičarima jer pored svega poboljšava i probavu.
Kod otežanog mokrenja listove i nasjeckan korijen skuhan u vinu ili vodi da se dobije kaša koju uzmemo toplu i stavimo u kesice ili vrećice i stavljamo kao oblog na mjehur.
Celer je u svim oblicima vrlo djelotvorna dijeta za dijabetičare.
Celer kao začin poboljšava apetit, a pripremljen kao juha, varivo, salata ili na drugi način djeluje okrepljujuče na cijeli organizam.
Čaj od celera otklanja perut i jača korijen kose ako njime peremo glavu.
Za otvaranje apetita a ujedno i bolju probavu uzme se 25 g celera, aniša (fructus anisi l), komorača i kumina (Carum carvi l). Jednako djeluje i mješavina od po 25 g korijena celera, komorača, lincure i kičice.
Tri velike kašičice te mješavine popari se litrok kupuće vode i pusti da kipi 10 minuta zatim se ostavi da odstoji 15 min i na kraju procjedi i pije se tri puta na dan po jedan šoljica prije jela.
Celerovo lišće kuhano u mlijeku pije se toplo kao lijek protiv slabog mokrenja, reume i gihta.