Celer (Apium graveolens l)

Narodni nazivi: ak, čereviz, pravi celer, selen, vrtni celer, zelena.

Opis biljke: Celer je dvogodišnja zeljasta biljka s mesnatim i vretenastim korenom koji ponekad može biti i gomoljast. Stabljika mu je razgranjena, a doseže visinu od 40 do 80 cm. Tamnozeleni i sjajni listovi su veliki i perasto razdeljeni, dok su listici klinastog oblika, gore urezani i nazubljeni. Kuglasti plod je rebrast.

Uzgaja se u vrtovima kao veoma cijenjeno povrće a i veoma je ljekovit.
Miris celera je nekima neugodan, ukus sirove biljke je aromatičan i oštar ali je kuhani celer veoma ukusan. Cvijeta od juna do septembra.
Svježe stabljike i listove beremo od početka juna pa sve do kraja avgusta, a korijen iskopavamo od sredine septembra pa sve do zime.

Liječenje: 

Ljekovite i djelotvorne tvari sadržane su i u korijenu i u stabljici i listovima, alkaloid apiin, eterično ulje (Oleum Apii) asparagin, holin te dosta elemenata: kalij, natrij i klor i, konačno, vitamini A, B, C i E.
Slatkasti odebljali koren celera najcesce se koristi za spravljanje salate, variva ili kao zacin za supe i corbe.

Ljekovite su tvari najviše sadržane u sirovom, svježe iscijeđenom soku iz korijena, listova i stabljike a kod pripreme soka treba uzeti što manje listova, jer listovi čine svježi sok gorkim. Taj se svježi sok može sam piti i to 3 puta dnevno, najmanje 1 sat prije doručka, ručka ili večere, ili se može miješati s drugim sokovima. Tako uziman sok odličan je lijek protiv vodene bolesti, kod naginjanja reumatizmu, gihtu te kod sklonosti debljanju. Sok vrlo dobro pomaže kod hroničnog katara pluća, grčeva u prsnom košu povezanih sa osjećajem straha, nadutosti, slabosti želuca, nedostatka apetita, a otklanja i bolesti uzrokovane nedostatkom osnovnih tvari potreb­nih organizmu. Sok od celera snažno pospješuje menstruaciju, no prekomjer­no uzimanje soka za vrijeme trudnoće može dovesti do neželjenih smetnji.

Celer se naročito preporučuje dijabetičarima jer pored svega poboljšava i probavu.

Kod otežanog mokrenja listove i nasjeckan korijen skuhan u vinu ili vodi da se dobije kaša koju uzmemo toplu i stavimo u kesice ili vrećice i stavljamo kao oblog na mjehur.

Celer je u svim oblicima vrlo djelotvorna dijeta za dijabetičare.
Celer kao začin poboljšava apetit, a pripremljen kao juha, varivo, salata ili na drugi način djeluje okrepljujuče na cijeli organizam.

Čaj od celera otklanja perut i jača korijen kose ako njime peremo glavu.

Za otvaranje apetita a ujedno i bolju probavu uzme se 25 g celera, aniša (fructus anisi l), komorača i kumina (Carum carvi l). Jednako djeluje i mješavina od po 25 g korijena celera, komorača, lincure i kičice.
Tri velike kašičice te mješavine popari se litrok kupuće vode i pusti da kipi 10 minuta zatim se ostavi da odstoji 15 min i na kraju procjedi i pije se tri puta na dan po jedan šoljica prije jela.

Celerovo lišće kuhano u mlijeku pije se toplo kao lijek protiv slabog mokrenja, reume i gihta.