Agava (Agava americana l)

Latinski naziv: Agava americana l



Opis biljke: Ima oko 7 metara visoku, golu, iz ružice listova izraslu stabljiku, na čijem se vrhu rascvjetava golema metlica sa mnogo cvjetova. Oko 1 metar dugačko, sočno mesnato lišće, koje pri zemlji stvara tzv. ružicu, na vrhu je šiljato, a po obodu ima oštre i vrlo šiljate bodlje. Cvjeta tek nakon 100 godina, kad procvjeta i donese plod odma ugiba.

Nalazište: Donesena je iz Južne Amerike, a kod nas raste u Dalmaciji.

Sadrži: U korijenu ima saponina, a u lišću kalcijum oksalata.

Bere se: Upotrebljava se lišće, i to svježe, ili sok iscjeđen iz lišća, ili lišće osušeno i usitnjeno u prah. Najbolje je lišće upotrebljavati malo prije nego biljka procvjeta, ili dok je u punom cvatu, jer je tada u njoj nakupljeno najvise aktivnih tvarim a one mjenjaju svoja svojstva čim biljka ocvata, jer tada i ugiba.

Liječenje: Sok od agavina lišća sa malo meda liječi hripavac. List, istučen da omekša, položen na ranu ili opeklinu, umanjuje bol i ublažava zacjeljenje. Ako se prašak od prepariranog lista rastopi u vodi i pomješa sa medom, pospješuje zaostalu menstruaciju, liječi reumu, žuticu, bolesti želuca i jetre.
Suhi prašak agave uzima se 3 dana, jedanput dnevno na vrh noža, a četvrti dan 1/5 čajne kašičice. Dalje ne!!! Pomaže protiv kaheksije i tuberkuloze.

Izvor: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978