Sremuš, divlji luk ili medvjeđi luk (Allium ursinum l)

Narodni nazivi: medvjeđi luk, sremuš, čremuš, šumski luk.
Latinski naziv: Allium ursinum l

                                          Sremuš, divlji luk ili medvjeđi luk (Allium ursinum)
                                                                                                                   Izvor slike: wikipedia


- Opis biljke: Otvorenozeleni, šiljasti, sjajni, listovi izbijaju iz duguljaste lukovice, obavijene bijelom prozirnom kožicom. Glatka, svjetlozelena stabljika s bijelim glavičastim cvatom naraste do 30 cm visine. Divlji luk raste samo na humusom bogatim vlažnim livadama, sjenovitim i močvarnim cvjetnim livadama, ispod grmlja, te u bjelogoričnim i planinskim šumama. Ima jak miris sličan bijelom luku (češnjaku) pa je po tome dobio ime divlji češnjak. Proklija u aprili i maju, a procvjeta sredinom maja i juna.
U njemu je skrivena velika ljekovita moć i priča se, da ga traže i medvjedi nakon njihova zimskoga sna, da si njime pročiste želudac, crijeva i krv. Divlji luk ima u biti osobine češnjaka, ali je mnogo ljekovitiji. Zbog toga je posebno dobar za proljetnu kuru pročišćavanja i poboljšavanje kroničnih kožnih bolesti.

- Liječenje: 

Kako osušeni listovi gube svoju ljekovitu moć za proljetnu kuru pročišćavanja upotrebljavamo svježe listove. Možemo ih sitno narezane posuti na hljeb namazan s maslacem, ili ih fino isjeckane koristimo kao začin (nekuhan) običnoj supi, krompirima, valjušcima i ostalim jelima kojima ukus i inače poboljšavamo peršunom. Također ih možemo pripremiti kao špinat ili salatu. Upotrebljen u većoj količini ima gorak okus, pa ga napravljen kao špinat valja pomiješati s koprivom.
Mlade listove sabiremo u aprilu i maju, dakle još prije cvjetanja, lukovice u kasno ljeto i u jesen.
Lukovice divljega luka možemo koristiti isto kao češnjak.
Osobe osjetljiva želuca sitno narezane listove i lukovicu preliju s toplim mlijekom, ostave da odstoji dva do
tri sata i tu tekućinu piju gutljaj po gutljaj.
Kako bi i tokom godine u kući imali ljekoviti divlji luk, napravimo od njega rakiju (Vidi "Načini uporabe!"). Dnevno popijemo 10 - 12 kapljica rakije s nešto vode. Te kapljice pospješuju izvrsno pamćenje, sprečavaju ovapnenje krvnih žila i otklanjaju mnoge druge tegobe.

Divlji luk jako dobro djeluje na želudac i crijeva. Veoma je djelotvoran kod akutnih i kroničnih proljeva i onda kad su oni povezani i s nadimanjem i grčevima, bolji je pak kod tvrde stolice, ako je ona uzrokovana unutarnjim grčem ili lijenošću crijeva. Nametnici, čak i obične gliste, nestanu nakon nekog vremena ako koristimo divlji luk. S poboljšanjem rada crijeva nestanu i one tegobe koje se rado pojavljuju u starijih ljudi ili ljudi koji mnogo jedu, zbog lijenih ili prepunih crijeva. Popuštaju želučanim tegobama prouzrokovane srčane smetnje, nesanica ili bilo koja druga tegoba koja potiče od ovapnjenja krvnih žila ili visokoga krvnoga pritiska, kao što je vrtoglavica, pritisak u glavi i gušenje. Previsok pritisak se polako snižava.

Vino od divljega luka (Vidi "Načini uporabe"!) je čudotvorno ljekovito sredstvo za sve stare ljude s trajnim prsnim katarom i s tim povezanim tegobama disanja. čak i kod staroga kašlja prsni katar nestane a s njim I teškoće pri disanju. I u slučajevima plućne tuberkuloze i vodene bolesti, od kojih često pate stariji ljudi, toplo preporučujem to ljekovito sredstvo. Svježi upotrebljeni listovi pročišćavaju bubrege i mjehur i pospješuju mokrenje. Rane, koje teško zacjeljuju, valja namazati svježim sokom divljega luka i brzo će zarasti. Pomaže i kod oboljenja srčanih krvnih žila.
Divlji luk je nedovoljno cijenjen kao lijek za čišćenje krvi, najbolje rezultate daje u liječenju kronično nečiste kože.
Švicarski liječnik - samouk i znalac bilja župnik Kunzle posebno hvali ovu biljku: "Divlji luk pročišćuje cijelo tijelo, pospješuje izlučivanje štetnih, nezdravih tvari, liječi krv, izbacuje i uništava otrovne tvari. Vječno boležljivi ljudi, oni s lišajevima, skrofulozni i reumatični morali bi cijeniti divlji luk kao zlato.
Nijedna biljka na zemlji nije tako djelotvorna u pročišćavanju želuca, crijeva i krvi.

- NAČlNI UPORABE 

Kao začin: Svježe listove divljega luka nasjeckamo sitno kao vlasac ili peršin i pospemo po hljebu, juhi, umaku, salati i mesnim jelima. 

Rakija od divljega luka: Sa sitno nasjeckanim listovima ili lukovicama rastresito napunimo bocu do grla, prelijemo s 38 - 40 % žitnom ili nekom sličnom domaćom rakijom i ostavimo 14 dana na suncu ili u blizini izvora topline. Četiri puta dnevno popijemo 10 – 15 kapljica s malo vode. 

Vino od divljega luka: Uzmemo šaku sitno nasjeckanih listova i kratko ih prokuhamo u oko 1/4 litre bijeloga vina, zasladimo po ukusu medom ili sirupom i polako pijemo tokom dana u gutljajima.


Izvor: Maria Treben Zdravlje iz božje ljekarne

Sremuš, divlji luk ili medvjeđi luk (Allium ursinum)
Izvor slike: wikipedia


Sremuš, divlji luk ili medvjeđi luk (Allium ursinum)
Izvor slike: wikipedia