Crvotočina ili prečica (Lycopodium clavatum l.)


Narodni nazivi: crvotočina, lisičjak, lisičjek, lisicji rep, precica, plavun, zmijina mahovina.
Latinski naziv: Lycopodium clavatum l.


- Opis biljke: Trajna, zimzelena biljka slična mahovini puzi po šumskom tlu u obliku vriježa dugih jedan do dva metra sa sitnim, tankim korjenčićima. Iz vriježa rastu razgranate stabljike duge sedam do deset centimetara, vrlo meke na opip, slične resama samo s mekšim i gušćim lišćem. Četvorogodišnja biljka 
razvija ljeti žute klasiće, čiji cvjetni prah se naziva lisičjekovim brašnom. To se brašno koristi za homeopatsko liječenje vlažnih kožnih osipa.
Crvotočina obična je ljekovita biljka koja sadrži radij, a u mnogim zemljama spada u strogo zašticene biljke, te se smije nabavljati isključivo u apotekama.  Po njezinim velikim,  konopastim vriježama i žutom cvjetnom prahu njezinih klasića lako je razlikujemo od ostalih vrsta mahovina. Raste samo iznad 600 metara nadmorske visine na sjevernoj strani visokih šuma i šumovitih obronaka. Nakon sječe drveća (krčevina) biljka požuti i konačno posve nestane, jer se pod direktnim sunčevim svjetlom njezina životna snaga gubi


- Ljekoviti deo biljke: Za lijecenje se upotrebljava sjeme crvotočine, odnosno spore, što se naziva još i brašno crvotočine. Koristi se, takodje, i cela biljka.

- Lijecenje:

Oboljelima od gihta (ulozi) i reumatskih bolesti i kostobolje čak i onda kad su se već pokazale promjene na zglobovima, kao i kod kroničnoga zatvora stolice i hemeroida toplo se preporučuje čaj od crvotočine. Osobe koje imaju proljev smiju samo s najvećim oprezom piti taj čaj, jer se inače mogu pojaviti crijevni grčevi.

 Crvotočinu ne smijemo nikada kuhati nego samo preliti s proključalom vodom. 

Čaj se također koristi kod svih  oboljenja mokraćnih i spolnih organa, bolova i otvrdnuća testisa, kod nastajanja bubrežnog pijeska i bubrežnih grčeva.

Crvotočina je nezaobilazna kod upale jetre, pojave bolesnih izraslina na vezivnom tkivu jetre, čak i kad su oboljenja već zloćudna.  Omogućuje brz povrat pune snage.
Čak i ljudima koji boluju od zloćudnih oboljenja jetre crvotočina može darovati život.

Crvotočina je jako dobra protiv grčeva u nogama, listovima, grčevima oko bešike(mjehura)

Lekovito delovanje: brašno (truske ili spore) crvotočine upotrebljava se posipanjem obolelih delova kože, posebno u bolesnika koji su prinudjeni dugo vremena ležati u postelji. »Brašno« crvotočine koristi se kod bolesti mokracne cevi i mjehura. Buduci da »brašno« crvotočine pospešuje izlučivanje mokraćne kiseline, koristi se u lecenju uloga (gihta) i reumatičnih bolesti.

Nezamenljiva je kod svih oboljenja prostate, protiv pjeska u bubregu i bolova u njima. Zapaženo je njeno dejstvo kod upale jetre, pa cak i kod malignih promena na ovom organu. Vrlo brzo vraca snagu bolesniku.

Lijeci i bešiku, narocito kada je mokrenje jako otežano.

Kesicu trave treba položiti na mesto gde je grč, na bubrege ili oko bešike, i grč nestaje.

Takodje je dobra za rane od ležanja (dekubitis) koje treba posuti prahom, i one vrlo brzo nestaju, cak i kod najtežih bolesnika. U nekim apotekama se može naci pod nazivom likopodiumspora.

Nacin primene: 

Čaj: Punu kašicicu trave preliti s 1/4 l vrele vode (ne kuvati) i ostaviti da kratko odstoji. Dnevno je dovoljna jedna šolja, i to ujutru na tašte a pije se gutljaj po gutljaj. Najbolje vreme je pola sata pre dorucka. Kod ciroze jetre i malignih bolesti ovog organa treba uzeti dve šolje čaja na dan.

Jastučić od crvotočine: 100 gr (ili više) sušene trave staviti u vrećicu i položiti na mesto grčeva.
Dejstvo ovog jastučića je godinu dana.

Sjedeća kupka: uobicajena priprema kao i za sve kupke.

Izvor: Maria Treben Zdravlje iz božje ljekarne