Jaglac (Primula officinalis L.)

Narodni nazivi 

galčina, golčica, gospodična, grmulica, jaglac, jaglac rani, jaglika, jagorčevina, jeglič, krstasto jagliče, pramaliće, sunašce.

Latinski naziv

Primula officinalis L.



Nalazište 

Raste na sunčanim i suhim livadama, rubovima šuma, obroncima i proplancima, među živicama i grmljem, uz potoke i rijeke, a uzgaja se i u baštama kao ukras. Cijela biljka je dlakava.
Opis:To je trajna, zeljasta biljka razgranatih listova, poredanih u obliku ružice. Listovi su duguljasto jajasti, smežurani i na rubu narovašeni. Bljedožuti cvjetovi stoje na dugim peteljkama. koje izrastaju iz samog podanka, te čine štitac.Miris je slab, ali karakterističan, a okus neugodno ljut.

Bere se

Cvate u rano proljeće, i tada se i sabire. Upotrebljava se cijela biljka.Korijen se bere u proljeće i u jesen. Osušen miriše kao aniš. Ljekovitija je ona biljka čiji su cvjetovi na dugoj peteljci i nagnuti u stranu.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje

Jaglac pomaže cirkulaciji krvi, reguliše menstruaciju, otklanja nesvjestice, bolove koji se javljaju u jednoj polovini glave i lica, olakšavaju iskašljavanje i čuva srce. Za te svrhe se pije odvar od 6 g. usitnjenog korijena, kuhanog 10 min. u 2 dl. vode, i to tri  puta dnevno po 1 šoljica. To je najbolja i najdjelotvornija doza. Jedna kavena kašika sadrži 5-6 g suve biljke, a ista doza vrijedi i za čaj od cvijeta koji se samo popari kipućom vodom, a ne kuha se, i pošto poklopljeno odstoji10 min., procijedi. Pije se tri puta dnevno po 1 šoljica. Protiv reume u zglobovima, čak i u zapuštenom stanju, treba 3-4 mjeseca piti čaj od jaglaca svaki dan ujutro natašte i pola sata prije večere po malu šoljicu.

Dobro je 20 g cvijeta jaglaca i 15 g cvijeta bazge (Sambucus nigra) preliti sa 2,5 dl vina, dodati 1 veliku kašiku meda i kuhati 5 min.Taj čaj stimuliše znojenje i zbog toga liječi sve vrste prehlada.Čaj od cvjetova povečava broj crvenih krvnih zrnaca, liječi od histerije, zatvora stolice, navale krvi u glavu, indirektno i od proširenja srca i aorte, a uzima se i protiv moždanog udara. Mlado lišće sa uljem i limunovim sokom dobra je i zdrava salata, a jede se i kao varivo i kao pita zeljanica.

Čaj od 1 velike kašike lišća poparene sa 2,5 dl kipuće vode, pošto odstoji 5 min.pije se protiv nesanice, za jačanje živaca, lakše iskašljavanje i znojenje, za odstranjivanje  loših tvari iz tijela i zbog ublažavanja bolovakod hronićne reume zglobova i kod uloga. Uzimaju se 1-2 male šoljice dnevno, duže vrijeme.

Radi liječanja uzetosti pije se dva puta dnevno čaj od 20 g suhog lišća jaglaca, prelivenog sa 2,5 dl kipuće vode i kuha još 5 min pa mu se doda 1 velika kašika meda. Ukoliko se piju 2 šolje dnevno uklanja omaglicu, nesvjesticu, migrenu, lupanje srca, neuralgiju i hronični umor.

Ako se 1 velika kašika osušena i samljevena korijena jaglaca kuha 5 min. u 3 dl kipuće vode, pa se to popije u tri obroka dnevno po jedna šoljica, vrlo je korisno protiv bronhitisa poslije preboljele gripe.

Korijen, koji blago čisti i stimulira mokrenje, može se uzimati u početku upale pluća, gripe i nazeba, jer snižava temperaturu. Za samo mokrenje upotrebljava se čaj od lišća i cvijeta zajedno.

Ako se u 1 l vode 8-10 sati moče 2-3 velike kašike cvijeta i usitnjenog korijena jaglaca, pa se to procijedi i pije 3-4 puta dnevno po 1 šoljica, liječe se takođe sve ovdje spomenute bolesti.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978