Jagoda šumska (Fragaria vesca L.)

Narodni nazivi: crvena jagoda, fragula, jagoda, jagoda divlja, jagodnjak, jagodnjača, petoprsna kupjenica, pozemljuša, rdeča jagoda, rumena malina, smokvica, sunice, troskva.
Latinski naziv: Fragaria vesca L.


Nalazište: Raste u grmlju, na sunčanim livadama, krčevinama, zgarištima, putevima i planinskim šumama.

Opis: To je mala zeljasta biljka, visoka oko 20 cm, trajna i dlakava.Lišće je troperasto, jajaoliko, na dugim peteljkama, nazubljeno. Mali bijeli cvijet je na dugoj stapki, ima pravilan vjenčić od 5 latica i mnogo žutih tučkova s prašnicima. Iz njega  nastaje sočan, sladak plod -- jagoda. Iz korijena, oblog rizoma, izbijaju stabljike, listovi i vriježe kojima se jagoda dalje razmnožava.

Bere se: Cvate u aprilu i na početku maja, a lišće i plod ubiru se od aprila do jula, kad se bere i korijen.

 Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Za umirenje živaca dobra je mješavina od 20 g  mladog, osušenog lišća jagode, 5 g lazarkinje (Asperula odorata) i 2,5 g timijana (Thymus serpyllum). Sve se prelije s 1/2 l kipuće vode, ostavi poklopljeno da stoji 10 min. pa se procijedi. Pije se triput dnevno po 1 šoljica poslije jela.

Protiv groznice i tuberkuloze kuhaju se 2 g lišća jagode u 2,5 dl mlijeka 5 min., zatim se to procijedi i pije triput dnevno po 1 šoljica.

Za čišćenje krvi, poboljšanje tjelesnih sokova i za bolju stolicu treba 8 g lišća jagode i 2 g pelina (Artemisia absinthium) preliti sa 2,5 dl kipuće vode, pa pošto odstoji10 min. procijediti; pije se ujutro i naveče po 1 šoljica, poslije jela.

Protiv reume i uloga dobro je 8 g lišća jagode i 4 g žutilovke (Genista tinctoria) preliti sa 2,5 dl kipuće vode, ostaviti da stoji 10 min., pa procijediti. Pije se triput dnevno po 1 šoljica.

Protiv rastrojenih živaca, žučnih, mokraćnih i bubrežnih kamenaca i drugih tegoba, te za čižćenje krvi, uzima se čaj koji se priprema tako da se 1 velika kašika mješavine od jednakih dijelova lišća jagode, kupine (Rubus fruticosus), lazarkinje (Asperula odorata), kadulje (Salvia officinalis), timijana (Thumus serpyllum), zdrobljenih smrekovih boba (Fructus juniperi) i ploda divlje ruže (Rosa canina) prelije sa 2,5 dl kipuće vode, zatim se poklopljeno drži 15 min. pa procijedi. Pije se triput dnevno po 1 šoljica.

Sirove jagode (bobe) s vinom ili mlijekom treba jesti što više, jer uklanjaju iz tijela mokraćnu kiselinu Pa tako liječe od uloga, reume i čiste tijelo od ugljične kiseline.

Radi čišćenja od pijeska ili kamenca iz bubrega i žučnog mjehura, jačanja srca, liječenja od žutice i bolova u bokovima treba svaki dan u toku 4-6 sedmica pojesti 1 l zrelih šumskih jagoda s mlijekom, vinom ili limunovim sokom. Nemoćni i nakon preležane teže bolesti treba da 1/2 kg zrelih jagoda, prelivenih sa 1/4 l sirova mlijeka ili čašom bijelog vina, uzmu u 5 obroka u toku dana, a uz to i po komadić crnog seljačkog hljeba u kojem ima raži, prosai kukuruza--- i to dokle got ima jagoda. Za kuru izvan sezone mogu poslužiti i ukuhane jagode u obliku pekmeza, kompota i slatka. Osip koji jagode izazivaju kod nekih ljudi je prolazan.
Šumske jagode su djelotvornije od uzgajanih u bašti, pa zbog toga trba uzeti dvostruku količinu ovih iz bašte. Kad jedemo jagode mokraća postaje ružičasta, a stolica crvenkasta i to je od jagodina crvenila fragarina. Zrele šumske jagode mogu se i sušiti, kao i sve drugo voće, pa tako spremiti za doba kad nema svježih. Suhe jagode mogu se dodavati drugim čajevima koje u jesen, zimi i u rano proljeće pijemo kao tzv." večernje" čajeve.

Jagodin plod poboljšava krvnu sliku, koristi protiv skleroze krvnih žila i povišenog krvnog pritiska, sprečava grušanje i lijepljenje krvi.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978