Ivanjsko cvijeće (Galium verum L.)

Narodni nazivi

broćac, broćika žuta, divji lan, dremovka, gospini prostirač, ivan-cvet, ivanova trava, ivanjsko cveće, prava broćika, rumena lakota, sirište, sirištica.

Latinski naziv

Galium verum L.


Nalazište 

Raste na suhim livadama, uz puteve i u šumama.

Opis

To je drvenasta, često puzava biljka, duga stabljika do 80 cm, pri dnu je granata i slabo maljava. Lišće je sitno, duguljasto, oštrih vrhova, a 6-12 listića je u svakom koljenu sabljike poput vijenca ili pršljena. Cijela stabljika je puna mirisavih zlatnožuth cvjetova, koji tvore metlaste cvatove na vrhovima grančica.

Bere se 

Cvate od jula do septembra. Sabire se gornja polovica biljke, za vrijeme cvatnje. Suši se u hladu, a pri sušenju promijeni boju i pocrni.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje 

Liječi od upale jetre, vodene bolesti, bubrežnih bolesti, posebno hroničnih, bolesti disajnih organa, histerije, epilepsije i uzbuđenja živaca. Pospješuje lučenje mokraće. Liječi i od nekih kožnih bolesti i rana, kad se oblažu odvarom te biljke. Ivanjsko cvijeće djeluje kao tonik, diuretik, a takođe i protiv skorbuta.

Jedna velika kašika popari se sa 2 1/2 dl kipuće vode, poklopi i ostavi da odstoji 10 min., zatim se procijedi. Pije se dvaput dnevno po 1 šoljica.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978