Jabuka (Malus communis L.)


Nalazište: Raste po vrtovima i voćnjacima.

Opis: To je stablo bogate krošnje, ponekad i do 10 m visoko. Listovi su ovalni, kožnati i na kratkoj peteljci, slabo našiljeni, tupo pilasti. Bijeli cvjetovi izvana rušičaste boje, imaju 5 latica i čine kitice, iz lijih osnova izrastaju zajedno sa lišćem.

Bere se: Cvate u aprilu i maju, za lijek se bere cvijet u proljeće, a u jesen plod.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Čaj se priprema tako da se 10 g cvijeta jabuke prelije da 2,5 dl kipuće vode, u kojoj se 5 min kuhala 1 velika kašika meda, doda se dosta limunova soka, sve se poklopi, ostavi da stoji 10 min., pa se procijedi. Pije se za hlađenje, ublažuje žeđ, jačanje živaca, pluća i srca, regulisanje probave i liječenje od kašlja s kijavicom.Pije se 3 puta dnevno po 1 šoljica poslije jela. Najbolje djeluje čaj od divlje jabuke.Umjesto cvijeta se može uzeti 30 g osušenih, tanko izrezanih kriški jabuke.Taj čaj krijepi jetru, slezenu, bubrege i živce.Jabuka dezinficira usnu duplju, pospješuje probavu, daje miran i zdrav san, uklanja žgaravicu, liječi od reume, ovapnjenja žila, pomaže izmjenu tvari, što je jako važno u starosti, a nenadoknadiva je u stvaranju krvi, pa se u tu svrhu jedu 2-3 jabuke dnevno, ali zajedno sa crnim kruhom od prekrupe (graham). To upravo podmlađuje.

Svježe jabuke ujutro, natašte, liječe od svih bolesti kojima je uzrok prevelika količina kiseline u krvi, a jedu li se dobro sažvakane, prije spavanja, naveče, osiguravaju dobar i miran san. ako se naveče , prije spavanja pojedu 2-3 pečene jabuke, normalizira se stolica, zbog pektina u njima, koji djeluje kod hroničnog zatvora ili opstipacije. jabuka liječi i od opasnih, krvavih dječijih proljeva ljeti.

Kod nazeba i visoke temperature ako se pojede na komadiće izrezana, s malo vode, meda i dosta limunovog soka, u kašu skuhana jabuka izaziva znojenje.Ova kaša takođe hrani, osvježava i umiruje. Izdubljena jabuka, napunjena medom pa ispečena, jede se topla protiv promuklosti. Jabukov sok, šira, jabukovo vino ili jabukovača veoma su zdravi. Pijući ovo debeli omršave bez posljedica, a to djeluje kod nekih bolesti kože, bubrega mokraćnog mjehura, pomaže protiv slabe probave, hemoroida, bolesti očiju, omaglice, lupanja srca jer umiruje. Ne dopušta stvaranje žučnih ni bubrežnih kamenaca. Jabukovače, dok još vrije, treba piti 3-4 čaše dnevno.

Osvješavajuće i zdravo piće se dobije kada se jagode, a ljeti breskve preliju sa jabukovačom ili kada se jabukovača pomiješa sa sokom od malina, što hladi i ublažava žeđ.

Uzetost popušta kada se udovi dnevno masiraju jabukovim sirćetom i oblažu u kašu istučenom  zobi, kuhanom u jabukovom sirćetu. Jabukovo sirće ublašava otekline,koje se njime oblažu.      
Udovi bolesni od reume će ozdraviti ako se oblažu ilovačom koja je natopljena jabukovim sirćetom u kome su se kuhale smrekove bobe (Juniperus communis).

Ljuske od jabuke, koje imaju više pektina od samog ploda, suše se, samelju, pa se 1 velika kašika tog praha kuha 15 min. u 2 dl. mlijeka ili vode. To liječi od loše stolice, kad se pije toplo u toku dana umjesto vode.
Bol u kukovima, išijas  i slično liječe svakodnevni oblozi od trulih jabuka kad se na bolesno mjesto privijaju 10-14 dana.
Pečena jabuka, posuta šećerom i privijena na čir, očisti ga za nekoliko dana; kraste od žila na nogama oblažu se kašom raskuhanih kiselih jabuka, namazanih na lanenu krpu, pa se poviju.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978