Pasdrijen (Rhamnus cathartica L.)




Narodni nazivi: Kačje grozdje, krkov, krušina, krhlika, kršlika, pasdrenovina, pasja lijeska, pasja češnja, pasjakovina, pasje grozdje, pesikovina, smrdljika, trušlikovina, tršlika, tršlikovina, trušljika, žeslika, pasdrijen.
Latinski: Rhamnus cathartica
Ljekarski: Baccae spinae

Nalazište:

Raste u šumama, grmlju, živicama i na vlažnim mjestima.

Opis pasdrijena:

To je oko 4 m visok trn, grane završavaju dugim, jako šiljatim trnjem, lisnati pupoljci i imaju ljuske, listovne niti nisu paralelne međusobno, nego s obodom slabo nazubljenih jajolikih listova, postavljenih nasuprotno. Žuto-zeleni cvjetovi rastu iz pazušaca. Plod je sjajna, crna , jagodasta boba koštunica, veličine graška, sa 4 sjemenke. Kora je rđasta, ili mrkozelena, na prijelomu vlaknasta. Okus biljke je slatko-gorak i neugodan; neugodan je i miris, ali je dosta slab.

Sadrži:

Rhamnocathartin, rhamnoemodin, antrachinon, antranol, rhamnikozid koji hidrolizom prelazi u rhamnikogenol, glikozu i ksilozu. U plodu ima žutih i crvenih boja, flavonskih heterozida, gorke tvari, gume, sluzi i pektina.

Bere se:

Cvate u svibnju i lipnju. Bobe se beru u rujnu i listopadu, kada dozru. Treba ih brzo sušiti. Za razliku od frangule, kora se ne upotrebljava za lijek.


Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

Od svježeg soka u ljekarnama se pravi Sirupus rhamni cathartici, sigurno sredstvo za čišćenje. Djeca uzimaju po 1, a odrasli po 2 velike žlice dnevno. Više od toga ne valja uzeti, jer može uzrokovati grčeve. Sok od boba, koji mora provriti kao vino, miješan s medom ili šećerom, čisti krv stimulirajući znojenje, mokrenje i stolicu. Protiv začepljenja jetre, žutice, kroničnog osipa, reume i trome probave uzima se, ali samo povremeno, 15-30 g dnevno. Kao čaj, u dozi od 20-25 g, djeluje snažno, pa ga smiju uzimati samo ljudi jaka srca. Liječi također od gihta i vodene bolesti.