BOSILJAK - UMIRUJE ŽIVCE, LEČI ASTMU, ZAPALJENJE BUBREGA, OTVARA APETIT


Apotekarske ime: Herba, Oleum Basilici

Bosiljak se odgaja u vrtovima i loncima. To je vrlo razgranata biljka s jajasto-kopljastim listovima nasađen na peteljci. Cvetovi su beli, crvenkasti ili žućkasti – razvijeni u klasove gomilicama na kraju stabljike.

Cela biljka veoma ugodno miriše. Cveta celo leto. Za vreme cvatnje bere se ;itava biljka. Suši se u hladu na promajnom mestu i sprema u hermetički zatvorene limenke ili tegle da ne izgubi miris. Osim za lečenje upotrebljava se i kao mirođija u domaćinstvu.


Upotreba u obliku čaja za sledeće bolesti: – kafena kašika prelije se sa dva decilitra ključale vode – umiruje živce, grčeve u želucu. uzima se i za lakše mokrenje. Taj lek tera turobne misli; leči astmu, zapaljenje bubrega, otvara apetit. Pojačava polni nagon; protiv nesvestice.

Semenkama se leče mokraćni organi. U medicini bosiljak je koristan za probavu, krvotok i slično. Naliv bosiljka ima znatne digestivne osobine: poboljšava proces varenja i rastvaranja; deluje stimulativno na cirkulaciju krvi i pospešuje krvotok.


Priprema se tako da se u jednu litru vode stavi 10-15 g lišća. To u vodi stoji pola do jedan sat. Esencija bosiljka daje se u dozama od 5 kapi na kocki šećera – posle jela. Koristi protiv nedostatka želudačnih sokova do kojih je došlo usled nervnog poremećaja. U belom vinu kuvan plod koristi kod tvrdokornog zatvora. Bosiljak sadrži eterično ulje s elementima cineola, tinola, lineola, engenola, kamfora.