Heljdino brašno i hljeb od heljde - RECEPT

Heljda, ili kako se latinski naziva “fagopyrum sagittaium”, poznata je još i pod nazivom ajdina ili crno žito. Ova biljka, poreklom je iz Centralne Azije i spada u rod zeljastih biljaka.
Ipak, zbog svojih osobina, koje se pre svega odnose na sastav ove biljke, heljda se najcešce spominje kao jedna od vrsta žitarica.
Njena slicnost žitaricama, toliko je velika, da se heljda cak i koristi u ishrani kao što se koriste biljke iz roda žitarica. Tu cinjenicu, potvrdjuje i podatak da se u ishrani pored heljdinih zrna, najcešce koristi heljdino brašno.



Heljdino brašno:

Heljdino brašno, ima znatno tamniju boju u odnosu na druge vrste brašna i više izgleda crno nego belo. Ovo brašno, izuzetno je hranljivo i bogato ugljenim hidratima, lako je svarljivo i ne ometa probavnu funkciju. Koristi se kako za pripremu slanih, tako i za pripremu slatkih testa.
Hleb od heljde, peciva od heljde, palacinke, palenta ili pita od heljde, samo su neke od namirnica koje se mogu napraviti od heljdinog brašna. U toku pripreme pomenutih ili brojnih drugih proizvoda od heljdinog brašna, heljdino brašno se može koristiti samo, ali se takode može i kombinovati sa drugim vrstama brašna.
Namirnice koje se pripremaju od heljdinog brašna, imaju znatno prijatniji ukus u poredenju sa namirnicama koje se pripremaju od drugih vrsta brašna.


Sastav heljdinog brašna:

U sto grama heljdinog brašna, sadržano je:

– 2,5 grama masti,

– 11,7 grama proteina,

– 70,7 grama ugljenih hidrata,

– 351 kalorija.

Pored toga, heljdino brašno sadrži i znacajne kolicine razlicitih minerala i vitamina, medu kojima je važno pomenuti: fosfor, magnezijum, kalijum, selen, gvožde, natrijum, kalcijum, cink, jod i fluor, vitamin E i gotovo svi vitamini iz B grupe vitamina. Heljdino brašno sadrži i rutin, koji je komponenta vitamina P, kao i lizin, esencijalnu aminokiselinu koja ima veliku ulogu u procesu razvoja kostiju.
Ono što je posebno važno naglasiti kada je rec o sastavu heljdinog brašna, jeste da ono ne sadrži gluten, pa je zbog toga posebno korisno u ishrani osoba koje su netolerantne na gluten.


Zašto je dobro jesti namirnice od heljdinog brašna?

Proizvode od heljdinog brašna, dobro je jesti iz sledecih razloga:
– Zbog obnavljanja funkcije srca,

– Zbog jacanja i obnavljanja krvnih sudova,

– Zbog jacanja koncentracije i psihickih sposobnosti,

– Zbog uspostavljanja brže cirkulacije,

– Zbog pomoci pri regulisanju povišenog krvnog pritiska,

– Zbog pospešivanja lucenja urina,

– Zbog ocuvanja i pospešivanja funkcije bubrega,

– Zbog ocuvanja normalne probavne funkcije i sprecavanja nastanka opstipacije,

– Zbog jacanja otpornosti organizma,

– Zbog otklanjanja simptoma umora i iscrpljenosti organizma.



Kako se pravi hleb od heljdinog brašna?

Za pripremu hleba od heljdinog brašna, potrebno vam je:

– Pola kilograma heljdinog brašna,

– Još oko pedeset grama heljdinog brašna,

– 350 do 400 mililitara vode,

– Jedna ipo ravna kafena kašicica soli,

– Oko 20 grama suvog kvasca,

– Malo ulja.

Nacin pripreme:

Najpre dobro promešajte navedenu kolicinu heljdinog brašna sa jednom ipo ravnom kafenom kašicicom soli. Zatim, oko 20 grama suvog kvasca rastvorite u 350 do 400 mililitara vode. Sipajte razmuceni kvasac u mešavinu heljdinog brašna i soli i dobro zamesite testo, tako da bude kompaktno. Ostavite testo da na sobnoj temperaturi odstoji nekoliko sati.

Nakon nekoliko sati, testo pospite sa još malo heljdinog brašna i oblikujte ga u oblik vekne ili drugi željenu oblik.

Podmažite pleh sa malo ulja i preko ulja pospite malo heljdinog brašna.

Ubacite hleb u pleh i pecite ga u unapred zagrejanoj rerni oko pola sata.

Nakon pola sata, hleb izvadite iz rerne, poprskajte ga sa malo hladne vode i umotajte ga u cistu kuhinjsku krpu. Ostavite ga da odstoji oko deset do petnaest minuta, a zatim ga isecite i poslužite uz obrok.

Ukoliko želite, u toku pripreme hleba od heljdinog brašna, u njegov sastav možete ubaciti i lanene semenke, suncokretove semenke ili neke od proizvoda od žitarica, kao što su ovsene pahuljice i slicno.

izvor:www.najboljicajevi.com