Pogačice s koprivom – zdravi proljetni kruščići

Koliko ste se puta opekli na koprivu i nakon toga je zaobilazite u širokom luku?



Ili je imate u vrtu i nesmiljenom žestinom uklanjate kao korov?

No, kopriva se zbog svojih iznimnih ljekovitih svojstava smatra pravim eliksirom zdravlja.

Budući da odlično uspijeva na našem području, lako ju je pronaći i nabrati u većim količinama.

Važno je napomenuti da se ne bere uz prometnice zbog zagađenja.

Za konzumiranje se koriste samo listovi i vrhovi mlade koprive.

Lišće koprive možete iskoristiti tako da ga dodate u variva, juhe, čajeve, tjesteninu, štrudle…

Ovom prilikom za vas sam pripremila recept za izuzetno zdrave pogačice s koprivom.

Sastojci:

– 100 g vrhova svježe koprive
– 150 g kukuruznog brašna
– 150 g zobenog brašna (ili mljevenih zobenih pahuljica)
– 1 jušna žlica suhog kvasca
– 1 čajna žlica himalajske soli
– 1 čajna žlica brezinog šećera Xilita
– 2 jušne žlice chia sjemenki
– 150 ml mlake vode
– 40 ml maslinovog ulja
– 10 jušnih žlica jogurta
– 3 jušne žlice svježeg kravljeg sira


Priprema:

Uberite listove svježe koprive (ne zaboravite koristiti rukavice prilikom branja). Koprivu operite pod mlazom i stavite kuhati u vrelu vodu 5 minuta.

Kuhanu koprivu ocijedite, ohladite i sitno narežite.

U većoj posudi pomiješajte suhe sastojke, dodajte tekuće sastojke, sir i nasjeckanu koprivu pa umijesite tijesto. Dobit ćete vrlo mekano tijesto.

Pustite da tijesto odstoji pola sata prekriveno krpom.

Tijesto vadite žlicom i mokrim dlanovima oblikujte malo veće kuglice, a zatim ih spljoštite u obliku kruga. Tako dobivene pogačice stavljajte na masni papir u tepsiju.

Svaku pogačicu premažite vodom i posipajte suncokretovim ili sezamovim sjemenkama. Možete koristiti i druge sjemenke.

Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 ºC oko 20 minuta.

Izvadite iz pećnice, malo ohladite i poslužite!

Pogačice možete poslužiti uz varivo, uz neki ukusni i zdravi namaz ili uz kefir i jogurt.

Izvor: alternativa-za-vas.com