POBIJEDITE PROLJETNI UMOR JEDNOSTAVNIM TRIKOVIMA


Prema nekim podacima od proljetnog umora pati i više od 20 posto osoba, te je najčešća vrsta umora na koju se ljudi žale.

Na opšte loše osjećanje u proljeće žali se više od 20 posto pacijenata koji posjećuju ambulante opšte medicine. Prema nekim mišljenjima, od proljetnog umora pati gotovo svaka druga osoba u opštoj populaciji, prenosi “Ordinacija“…

Nakon dugih hladnih dana, željno smo očekivali sunce, laganiju odjeću i svježe namirnice… Ali nismo očekivali da ćemo biti umorni.


Zašto se proljetni umor javlja?

Umor, manjak koncentracije, povećana potrebu za snom koja uključuje i veću potrebu za dnevnim snom, samo su neki od simptoma proljetnog umora. Sindrom proljetnog umora je uzrokovan oslabljenim imunim sistemom, nedostatkom vitamina C i prilagođavanjem organizma na nove vremenske uslove.

Kako sebi pomoći ako vas je “napao” proljetni umor?

Osjećaj umora ćete lahko umanjiti ako pijete dovoljno tekućine, a za podizanje energije obavezno droručkujte, te u jutarnji obrok uključite puno proteina: osim što ćete tako pojačati vitalnost, vjerojatno ćete i manje jesti tokom dana. Dobri izvori proteina su maslac od kikirikija, sir, jaja ili jogurt, u kombinaciji s pecivom od cjelovitih žitarica.

Većom potrošnjom namirnica koje sadrže velike količine vitamina C doprinijet ćete bržem svladavanju simptoma proljetnog umora.

Nakon doručka bi bilo najpametnije posvetiti vrijeme tjelovježbi koja će vas razbuditi, dati energiju i popraviti raspoloženje. Nije potrebno provoditi sate u teretani, dovoljno je otići u šetnju ili na trčanje. Vrlo je važno i dovoljno spavati. Pokušajte u krevet otići ranije nego to inače činite.


Ovo su namirnice kojima ćete pobijediti proljetni umor:

Med - dokazano povećava energiju, djeluje stimulativno na imunološki sistem, prirodni je antioksidans.
Lješnjaci - nadoknađuju manjak željeza u organizmu, a koji dovodi do umora i anemije.
Cimet - Poboljšava koncentraciju, a svojim mirisom podiže budnost organizma.
Banane - Vitaminima B skupine, magnezijem i kalijem pomažu u borbi protiv depresije.

Stručnjaci također savjetuju i zdrav san od osam sati, odlazak na spavanje ranije nego što je uobičajeno, dosta fizičke aktivnosti, te uzimanje što više vode. Naime, voda podiže osjećaj tjelesne snage, reguliše probavu, te tako i smanjuje osjećaj umora.

izvor:haber.ba