Naučite uzgojiti đumbir kod kuće


Želite naučiti kako da uzgojite đumbir? Ovdje ćemo spomenuti kratke upute za uzgoj ovog jako ljekovitog korijena đumbira.

Spominjali smo mnogo puta kako je đumbir jako ljekovit i cijenjen, pa s obzirom na sve to dobro je znati i da ga možete posaditi sebi kući, i tako uvijek imati pri ruci taj lijek iz prirode.

Ne trebate biti posebno vješti da bi sebi uzgojili korijen đumbira. Spominjemo korijen a ne biljku, i to s razlogom, jer od te biljke, kao lijek koristimo najčešće gomoljasti dio, odnosno korijen.

Đumbir jako dobro može uspjeti kod vas kući, pa naučite kako se sadi i kako da uvijek imate đumbira pri ruci.

Sve što vam treba za sadnju đumbira jeste posuda sa zemljom i kupljeni korijen đumbira koji ćete posaditi.

Sadnja đumbira je jednostavna, i ne zahtijeva puno brige tijekom rasta biljke. Da uvijek imate svježe gomolje đumbira pročitajte detaljno, kako posaditi đumbir. Ovaj prirodni lijek će vam pomoći u mnogim slučajevima, jer đumbir liječi stvarno puno bolesti koje nas mogu snaći.


Đumbir sadnja i uzgajanje u kućnim uslovima:

Da bi Đumbir uspeo kod nas morate nabaviti koren koji ima male zelenkaste izdanke. Podanici mogu sami da izrastu ako Đumbir ostavite na tamnom mestu pri sobnoj temperaturi, npr stavite ga u vrećicu.
Potrebna je dublja saksija sa gornjim prečnikom 25 cm. Zemlja koja se stavlja u saksiju može biti kao ona za cveće ali ne koncretat već baš zemlja.

Zatim Đumbir koji ima mlade zelenkaste izdanke posaditi tako da samo viri izdanak iz zemlje dok je koren pod zemljom(kao na slici levo). Koren ne mora da bude ceo več može da se odseče odnosno 5 cm korena na kome je izdanak.

Zemlja treba da bude vlažna, a temperatura oko 25 stepeni, npr blizu radijatora. Staviti ga na svetlo mesto ali ne pod direktne sunčeve zrake.

Posle pojave prvog izdanka poželjno je dodavati prehranu svake nedelje. Tako treba da raste cele godine do sledeće jeseni.

Ako dobro napreduje presađuje se u veću saksiju 35 cm ili veću. Sledeće jeseni prestaje se sa zalivanjem i kada se zemlja potpuno osuši vadi se krtola koja se razmnožila u zemlji. Kada dođe letnji period možete ga izneti napolje.