I ako je puno onih koji misle da je za dobru odbrambenu sposobnost organizma dovoljno ponekad uzeti neki suplement, stručnjaci kažu da su mnogo važniji kvalitet i vrsta namirnica koje jedemo.
Oni u vrijeme prehlade i gripe preporučuju unos hrane bogate antioksidansima kao što su svježe voće i povrće koji nas štite od gripe i ostalih virusa tokom cijele godine.
1. Hrana kao lijek
Protivupalna svojstva imaju tamnozeleno povrće, bobičasto voće, losos, paradajz, a preporučuju se i namirnice bogate vitaminom C, kao što su nar, limun, narandže, mandarine, peršun, kelj, paprike, zelje, prasa..
Istraživanja su pokazala da i cink, koji sadrže sjemenke bundeve, špinat, orašasti plodovi i mahunarke, može da skrati trajanje prehlade čak i za nekoliko dana.
Za razliku od ovih zdravih namirnica koje pomažu da se odbranimo od virusa, ili da infekcija i kad se razbolimo kraće traje, prerađena, industrijska hrana i slatkiši pogoduju razmnožavanju bakterija i slabe imunitet, pa ih, ako su vam inače često na jelovniku, posebno u sezoni virusnih infekcija, treba izbjegavati.
(izvor:novi.ba)