Bijeli čaj, vrhunski antioksidant i jedna od najzdravijih vrsta čaja uopće. Dobio je ime po srebrnastom paperju koje pokriva pupoljke za berbe, a pobijeli kad se čaj osuši. Mlado lišće i pupoljci beru se neposredno prije nego što se pupoljci otvore i započne oksidacija.
Pije se preventivno jer jača imunološki sustav i djeluje blagotvorno na ljudski organizam. Brojne koristi konzumiranja bijelog čaja identične su navedenim koristima konzumiranja zelenog čaja. Za razliku od zelenog, bijeli čaj u okusu posjeduje minimalnu trpkost, tj. okus mu je blaži, mekši, manje travnat.
Bijeli čaj poznat je u tradicionalnoj kineskoj medicini kao eliksir dugovječnosti i ljepote.
Izuzetno je bogat antioksidantima,
tvarima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala.
Blagotvorni učinci bijelog čaja i njegovo pozitivno djelovanje na zdravlje, kao jednog od najzdravijih čajeva uopće, su mnogobrojni:
- najjači antioksidant (pomoć kod borbe protiv raznih bolesti), a naziva se i „eliksirom mladosti, zdravlja te dugovječnosti“
- odlično djeluje anti-tumorski te se stoga bijeli čaj smatra jednim od najzdravijih napitaka na
svijetu – moglo bi se reći svojevrsni „ferrari“ u svijetu čaja
- pripomoć u borbi s masnoćama u krvi (kolesterol)
- obnavlja jetru i čisti je od masnoće
- najbolji čistač tijela od toksina što ga čini pogodnim za sportaše i fitness rekreativce (ubrzava oporavak), osobe stresnih zanimanja, nakon kemo-terapija ili dugotrajnih korištenja lijekova
- ima opuštajući – antistres efekt, posebno odličan za noćni san
jača imunološki sustav
- pripomoć za mršavljenje bez dijeta (za ubrzanje metabolizma)
- odličan za ten (regeneracija kože, tj. čišćenje lica toniziranjem) kao i za oporavak umornih (“kompjeterskih”) očiju i podočnjaka, tj. upalnih procesa u oku (hladni ili topli oblog od bijelog čaja: držati na očima od 5-10 min)
- pomaže za afte/ranice u ustima (prilikom pijenja zadržati malo duže bijeli čaj u ustima)
- djeluje protiv celulita
Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno,
čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode.
Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta.
Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.