Metvica paprena (Mentha piperita L.)

metvica paprena

Narodni nazivi: dimljus, crna nana, ljuta nana, merka, metva, metvica, nana, paprena metva, paprena nana, pitoma nana, poprova meta.
Latinski naziv: Mentha piperita L.

Nalazište:

Uzgaja se u vrtovima, a vrlo je rijetko nalazimo kao divlju.

Opis:

To je višegodišnja, oko 80 cm visoka biljka, razgranate stabljike, sjajasto kopljastim, zašiljenim, pilasto nazubljenim, nasuprotno postavljenim listovima, jakog mirisa, ljuta okusa koji hladi. Zbog modrih žila, osobito u proljeće, lišće se čini tamno, pa tu najbolju vrstu zovu i »crna metvica«. Grimiznocrveni, malokad bijeli, cvjetovi izrastaju iz koljenaca kao pršljenovi, tvoreći klasu slične cvatove. Plod je oraščić od 4 dijela, sa po 1 sjemenkom u svakom dijelu.

Sadrži:

Željezo, eterično ulje s 50-90% mentola, do 20% mentona, zatim pinen, felandren i lirnonen.

Bere se:

Cvate od lipnja do kolovoza. Sabire se u vrijeme cvatnje. Upotrebljava se lišće, ali i mladice s cvjetnim vršcima. Lišće irna ugodan i aromatičan miris i okus. Metvicu paprenu ne treba zamijeniti s divljim bosiljkom (Calarninta officinalis), kojemu je slična.

metvica paprenaPripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

Metvica se primjenjuje kao čaj u slučaju probavnih smetnji, grčeva crijeva, žučnih i bubrežnih kolika, a za vanjsku upotrebu kao dodatak kupkama, za punjenje jastučića za spavanje, kao migrenski štapić protiv glavobolje, zatim u slučaju svrbeža i reume. Za čaj treba 1 veliku žlicu lišća popariti s 2 dl kipuće vode, odmah poklopiti i ostaviti da stoji pol sata, pa zatim procijedi. Pije se nezaslađeno prije, a zaslađeno medom poslije jela. Budući da je ljekovitost u eteričnom ulju, koje se nalazi u žlijezdama na površini lišća, metvica se ne smije ni kuhati ni trljati, da to ulje ne ishlapi. Treba je čuvati na suhom, tamnom i hladnom mjestu. Nekada se primjenjivala kao sredstvo za pobačaj i za povraćanje.

Metvica je vrlo korisna za ljude koji mnogo sjede. Za njih je najbolja večera komad kruha s pekmezom od šipka i šalicom čaja od metvice. To im osigurava miran i zdrav san. Protiv proljeva i bolesti probavnih organa služi čaj koji se priprema tako da se s 1/2 I kipuće vode popare 3 velike žlice. Mješavine od po 50 g lišća metvice i cvijeta kamilice (Flor Schamomillae), zatim se to odmah poklopi i ostavi da stoji 2 sata,a onda se procijedi. Čaj se pije nezaslađen prije, a zaslađen medom poslije jela. Mogu ga piti i djeca.

Kao sredstvo protiv osjećaja gađenja i protiv povraćanja u trudnica, ili za smirenje živaca, služi čaj od po 50 g lišća metvice i matičnjaka (Melissa officinalis): 2 velike žlice mjšavine popare se s 2,5 dl kipuće vode, zatim se to poklopi nakon pol sata procijedi. Pije se triput dnevno po 1 šalica. Smetnje u mokrenju odstranjuje mješavina od po 25 g metvice, peršina (Petroselinum sativum), žila (rizoma) zubače ( Cynodon dactylon) i kore krkavine (Cortex frangulae): 3velike žlice te mješavine popare se s ½ I kipuće vode, zatim se to odmah poklopi i ostavi da stoji cijelu noć, a drugi dan se pije umjesto vode.

Kad su srčane mane povezane s probavnim smetnjama treba 3 velike žlice mješavine od po 25 g lista metvice i matičnjaka, po 10 g kamilice, komorača (Fructus foeniculi), kumina (Carum carvi) i cvijeta stolisnika (Achillea millefolii), po 5 g glogova cvijeta (Crataegus oxyacanta) i kore krkavine popariti 1/2 I kipuće vode, zatim to ostaviti da stoji pol sata i nakon toga procijediti. Pije se po 1 šalica poslije jela.

Kao sredstvo za umirenje u slučaju nervoze, hipohondrije, melankolije, neurastenije i histerije, služi čaj koji se priprema ovako: 3 velike žlice mješavine od 50 g metvice, po 25 g gorke djeteline (Manyanthes trifoliata) i odoljena (Valeriana officiunlis), 20 g matičnjaka i lavende (Lavendula spica) popari se ½ I kipuće vode, pa pošto to odstoji pola sata, procijedi se. Pije se po 1 šalica ujutro, natašte, i navečer, i to nezaslađena prije jela, a s medom zaslađena poslije jela. Dobro je 15 g metvice kuhati 10 min. s 1 velikom žlicom meda u 2,5 dl vode, ili, još bolje močiti 12 sati u 12,5 dl bijelog vina i 12,5 dl vode. U oba slučaja pije se po 1 šalica ujutro, natašte, i navečer, a u toku dana svaki sat do 2 sata po 1 velika žlica, radi umirenja i jačanja živaca.

Protiv nesanice i nervozne glavobolje treba 3 velike žlice mješavine od 60 g hmelja (Humulus Iupulus), po 20 g metvice i matičnjaka popariti s ½ I kipuće vode, poklopiti i nakon 2 sata procijediti. Pije se ujutro i navečer po 1 šalica, prije jela nezaslađeno, a poslije jela zaslađeno medom. Dobro je i mješavinu od po 10 g metvice i odoljena popariti s 2,5 dl kipuće vode i pitii prije spavanja. Radi guliranja menstruacije, u slučaju kad ona zaostane treba 4 žlice mješavine od po 30 g metvice i odoljena, 40 g kamilice, 25 g rusomače (Capsella bursa pastoris) i nevenova cvijeta (Culmdula officinalis), popariti sa 7,5 dl kipuće vode, ostaviti pola sata pa procijediti. Pije se toplo u toku dana.

Protiv slabokrvnosti uzimaju se 3-4 tjedna svaki dan po 2-3 velike žlice soka, istisnutog iz svježe biljke, pomiješanog s 1 velikom žlicom meda i 1 velikom žlicom u prah stučenog islandskog lišaja. Kad se nekome zapliće jezik, treba da ga 4-5 puta dnevno natrlja svježe istisnutim sokom ili izgnječenim Iišćern metvice.

Protiv grčeva u trbuhu pije se mlijeko u kojemu se 5 min. kuhala po 1 velika žlica metvice i komorača.

Protiv lošeg zadaha iz usta pomaže grgljanje i ispiranje usne šupljine 1 velikom žlicom octa od metvice, pomiješanog s 10 dl vode 3-4 puta dnevno. Ocat od metvice priprema se tako da se staklenka do polovice napuni metvicom i s pola manje žličnjaka (Cochlearia officinalis), dodaju 2 velike žlice pečene stipse {alauna) i zalije se octom žutike trpke (Berberis vulgaris); zatim se ostavi, dobro zatvoreno, na suncu 6-8 tjedana.

Protiv reume treba u 1 I maslinova ulja 6-8 tjedana močiti jednake dijelove metvice i odoljena. Boca mora biti zatvorena probušenim papirom. Ulje se zatim procijedi i odlije u drugu bocu. Njime se tada masiraju oboljela mjesta. Alkoholature od metvice pije se 15-20 kapi u čaši vode, poslije jela. Za parenje, kupanje i obloge upotrebljava se odvar od 1 kg metvice sa 4 I vode. Ima i drugih vrsta metvice, kao metvica kudrava (Mentha crispa), zatim barska ili vodena metvica (Mentha aquatica), koja raste oko potoka, jezera i bara, visoka oko 70 cm, jakog aromatičnog mirisa. Kneipp je protiv lupanja srca i čestog povraćanja više preporučivao ovu, vodenu metvicu, jer ima jači miris i okus. Daljnja je vrsta metvica sitna (Mentha pulegium), koja raste u blizini rijeka na poplavljenim terenima.

Cvijet joj je ljubičaste boje i također jaka mirisa. Ona sadrži tanin, eterično ulje (Aetheroleum pulegii) i mnogo ketona pulegona svojstvena mirisa, od kojega se dobiva mentol. Cvate od druge polovice ljeta do jeseni. Čaj od metvice sitne djeluje ljekovito na organe za disanje i probavu, protiv nadimanja, prehlade i gripe. Uzima se i protiv kroničnog katara pluća, radi boljeg iskašljavanja, i protiv reume u plućnih bolesnika. Ipak najljekovitija je paprena metvica, i to najbolja ona koja se uzgaja u Vojvodini.

Izvor: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978