Mak divlji ili Turčinak (Papaver rhoeas L.)

Nalazište

Raste po žitnim poljima između pšenice, uz puteve, željezničke nasipe i po neobrađenom zemljištu kao korov.

Opis

To je jednogodišnja biljka, visoka oko 50 cm. Slična je pitomom, vrtnom maku, samo je slabijeg uzrasta. Cvjetovi su žarkocrveni.


Sadrži

Alkaloid readin, sluz, gumu, crvenu boju, šećer i minerale. Nema morfina ni opijumskih alkaloida. Infuzum pocrveni s razblaženom kiselinom (Iimunom), posmeđi s bazama (soda bicarbona), a pozeleni s koncentriranom sumpornom kiselinom, jer nastaje antocijanin.

Bere se

Za lijek se beru samo crvene latice. Oprezno se otkidaju i brzo suše na suncu ili kraj peći. Ne smiju se rukom prevrtati ni dirati, jer tada pomodre i gube ljekovitost.










Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje

Glavna je ljekovita tvar sluz. Ulazi u sastav plućnih čajeva, liječi od kroničnog bronhitisa, stišava kašalj i grčeve želuca, pomaže kod upale porebrice s gnojenjem i upale krajnika. Sirup se priprema tako da se 100 g cvijeta popari s 1,3 1 kipuće vode, u to se iscijedi pola limuna, poklopi se, nakon 8 sati ocijedi, doda 2,5 kg šećera i stavi da prokipi. Djeci do 15 mj. daje se 5 g toga sirupa, do 3 godine po 10 g, do 5 godina po 20 g, a do 10 godina po 30 g dnevno. Da se ne pokvari, sirup se može, kad se ohladi, razdijeliti u male bočice od po 100ili 200 g, dobro zatvoriti i spremiti na hladno mjesto.

Dobro je 2 velike žlice mješavine od po 25 g cvijeta maka divljeg’ i bijelog sljeza (Althaea officinalis), osušenog ribiza (Ribes rubrum), malina (Rubus idaeus) i višanja (Prunus cerassus) kuhati 15 min., poklopiti i ostaviti da stoji 2 sata, zatim procijediti i zasladiti medom. Pije se svaka 2 sata i to po 1 veliku žlicu uzimaju odrasli, a po 1 kavsku žličicu djeca. Dobar je i čaj od 1 kavske žličice suhog cvijeta divljeg maka, poparene s 2 dl kipuće vode

Izvor: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978