Blagodati oraha za naše zdravlje: Jeste li znali?


Jeste li znali da su orasi prava riznica zdravlja, puna antioksidansa i hranjivih tvari. Od oraha možete napraviti različite kulinarske delicije, ali i ljekovite pripravke koji će čuvati vaše zdravlje cijele godine.

Za bolju plodnost i potenciju


Orah je prirodni afrodizijak sadrži vitamine B1 i B2 koji tijelu daju energiju, i vitalne elemente koji su bitni za razvoj spolnih žlijezdi. Bogat je cinkom, koji je važan za normalnu seksualnu aktivnost i rad prostate. Ima pojačano djelovanje u kombinaciji s medom, koji također obiluje tvarima nužnim za muško reproduktivno zdravlje.

Jednak omjer oraha i kestenovog meda pomiješajte i jedite tri kašike ove mješavine tri puta dnevno. Preporuka je da se ova mješavina koristi mjesec dana. Ova mješavina je učinkovita i kod visokog krvnog pritiska i glavobolje.

Orasima protiv anemije


Pripremite smjesu od pola kilograma livadskog meda, pola kilograma mljevenih oraha i jednog limuna. Sve dobro izmiješajte i uzimajte jednu čajnu kašiku svaka tri do četiri sata. Ova smjesa je dobra kako za anemiju tako i za iscrpljenost.

Čir na želucu


Orahovo mlijeko je lijek koji pospješuje zarastanje čireva na želucu. Za pripremu mlijeka prelijte 20 grama samljevenih oraha s dva decilitra kipuće vode. Dobro promućkajte, procijedite i dodajte veliku kašiku meda. Prije svakog obroka uzimajte pet do šest malih kašika orahova mlijeka.

Radiosarajevo.ba