Cimet (Cinnamomum Zeylandicum)

Nalazište: Uspijeva u  tropskoj Aziji , posebno u Indiji. Tvori čitave šume. Kod nas samo u prodavnici, kao kora i prašak.


Opis: To je 5-7 m  visoko, razgranato drvo, duguljasto ovalnog glatkog lista iz čijih pazuha izrastu od  smađih pupoljaka, bijeli bezmirisni cvjetovi, na dugim peteljkama. Na počtku jeseni razvijaju se iz njih najprije zeleni a poslije modri plodovi. Za lijek se upotrebljava samo kora (samo unutrašnja kora vanjska nema nikakva svojstva) , a ostali dijelovi kao začini.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Cimet je aromatik.Jača srce i želudac, oživljuje živce i osvježava krv. Pomaže kod slabe probave, stvaranja  previše kiseline i sluzi u želucu, kod grčevitog povraćanja, krvavih proljeva, krvarenja iz materice poslije dugih menstruacija ili poslije poroda, stimuliše mokrenje i djeluje protiv gihta, daje snagu i jača poslije prelažanih teških bolesti.

Vino od cimeta dobiva se od 30 g usitnjene cimetove kore , namočene 6 dana u 1/2 l slatkog crnog dalmatinskog vina. Pije se po mala čašica, triput dnevno, prije jela.

Tinktura od cimeta priprema se tako da se 100 g usitnjene kore, namoči u 1/2 l 80 postotnog alkohola, ostavi da kisne 15 dana, procijedi i uzima po 20-30 kapi, triputa dnevno, prije jela.

Ako se pomiješa 1 dio cimeta sa 2 dijela vode i 2 dijela konjaka, pa pije tri puta dnevno, poslije jela sa vodom, uspješno djeluje protiv spomenutih bolesti.

Cimetova tinktura od 1 dijela kore i 5 dielova konjaka uzima se 15-20 kapi triputa dnevno, poslije jela radi liječenja slabokrvnosti i slabih živaca.

Velika kašika cimetove vode i sirupa ili soka od karanfila, dobro izmiješana sa 3 kapi cimetova ulja, pije se protiv nesvjestice i osvježenja cijelog tijela.