Obični orah (Juglans regia)

Opis biljke: Orahovo drvo cvjeta u svibnju prije no što se razviju listovi. U lipnju sakupljamo svježe listove, zelene orahe sredinom lipnja dok ih još možemo lako probušiti, zelene orahove Ijuske malo prije dozrijevanja, prije no što postanu smeđe, a zrele plodove u rujnu.

Liječenje:

Čaj od orahovih listova je dobro djelotvorno sredstvo kod probavnih smetnji, dakle zatvora stolice i gubitka teka, te za čišćenje krvi. Uspješno ga koristimo i kod šećerne bolesti i žutice.

Uvarak od orahovih listova kao dodatak kupki je vrlo djelotvoran kako kod svih skrofuloznih i rahitičnih oboljenja, gnjiljenja kosti i koštanoga apscesa tako i kod gnojnih nokata na prstima ruku i nogu. Perite zahvaćena mjesta kod tjemenica, krasta na glavi i svraba s uvarkom od orahovih listova, uspjeh će uskoro biti vidan!
Pranje, odnosno kupke s tim dodatkom pomaže kod bubuljica, gnojnih osipa, znojenja nogu i bijeloga pranja.

Protiv skorbuta, gnjiljenja zubnoga mesa, upale vrata i oboljenja ždrijela koristimo ispiranje s uvarkom od orahovih listova.
Jak uvarak od orahova lišća, stavljen u vodu za kupku, liječi ozebline. Također ga možemo koristiti kod jakog ispadanja kose, tako da njime marljivo masiramo vlasište.

Odlično je sredstvo protiv ušiju koje su se nedavno ponovo pojavile. Svježim listovima uništavamo i druge nepoželjne insekte.

Od zelenih oraha (lako ih možemo probušiti), ubranih pred Ivanje, dakle oko sredine lipnja, pripremimo odličnu orahovu rakiju, koja pročišćuje želudac, jetru i krv, otklanja slabost želuca i trulenje u crijevima. Pored toga je izvrsno sredstvo protiv zgušnjavanja krvi.

NAČlNI UPOTREBE:

Čajni oparak: Vrhom punu čajnu žličicu sitno narezana orahova lišća oparimo s 1/4 litre upravo proključale vode i pustimo da kratko odstoji.

Dodatak za kupke i pranje: 100 g listova za potpunu kupku, za pranje vrhom punu čajnu žličicu usitnjenih listova na 1/4 litre vode (Vidi Opći dio, "Potpune kupke"!). Za jak uvarak uzme se dvostruka količina listova.

Orahova rakija: Oko 20 zelenih oraha raščetvorimo i napunimo bocu sa širokim grlom. Prelijemo s jednom litrom ražene rakije, tako da ona prekriva orahe u visini 2 - 3 prsta. Dobro zatvorenu bocu ostavimo 14 dana do 4 tjedna na suncu ili na toplom mjestu. Nakon isteka toga vremena procijedimo i napunimo u bočice. Po potrebi uzimamo jednu punu kavenu žličicu. - Odličan orahov liker dobijemo ako zelenim orasima dodamo još 2 - 3 klinčića, komadić cimetove kore, mali štapić vanilije i opranu, nešpricanu koru od
polovice narandže. 500 g šećera prokuhamo u 1/4 litre vode i ohladeno dodamo u procijedenu orahovu rakiju.

Izvor teksta: