Breza (Betula pendula l)


Latinski naziv: Betula pendula l

Opis biljke: 

Breza je poznato ukrasno drvo bijele kore i dugoh vosećih grana. Raste po šumam i pašnjacima kao i po parkovima i dvoristima kuća. Kao ljekoviti dijelovi se upotrebljavaju se list, pupoljci, rese i kora. Lišće se bere mlado, već u proljeće, kada je u potpunosti razvijeno, ali može i za vrijeme cijele vegetacije.
Listovi imaju fin blag miris ali gorkog su ukusa.
Listove skupljamo u svibnju i lipnju i suše se u hladu na prozračnom mjestu. Listove ne kuhamo samo ih prelijemo vrelom vodom! Brezu je još dobro mješati sa lipinim cvijetom.

Liječenje:

Breza je jako ljekovita naročito za mokraćne organe bubrege i mjehur. Čaj od brezovog lišća pospješuje izlučivanje mokraće i žuči stim da čaj ne nadražuje bubrege nego samo ih dobro pročišćava.

Priprema čaja: 1 kašičicu usitnjenog lista breze na 200—300 g ključale vode da stoji poklopljeno 10—15 minuta). Pije se triput dnevno po šalicu

Uklanja kamenje i pijesak iz bubrega i mjehura te pročišćava krv. Ublažava bol kod gihta i reume. Kod povišene temperature dobro je pomješati brezino lišće sa lipinim svijetom i od toga napraviti čaj. Ublažava šećernu bolest naročito u početnim fazama. Liječi arterioklerozu i odstranjuje bjelančevine iz mokraće. Ima antibiotsku vrijednost.

Kupke od brezinog lišća i kore liječe kožne bolesti, nečistu kožu, svrab, uklanjaju celulit. Preporučuje se da se uz terapiju kupke istovremeno pije čaj za čišćenje isnutra i da se stavljaju obloge od listova.

Kod otečene gušterače treba piti čaj od brezine kore koji se priprema ovako: uzme se 20 g kore breze i 10 g korijandera i kuha u 2.5 dl bijelog vina.

Čajna mješavina za kamenac i pijesak u bubregu se pravi od: beza, razgon, pirika, vodopija
Čajna mješavina za giht i reumu: breza, kopriva, pasji drijen.

U proljeće kad su  sokovi najači, probuši se tanka rupau stablu. U nju se stavi tanka cjevčica preko koje dobijamo sok. Sok može postati vino ako pustimo da prevri zbog prisutnog šećera. To je odličan lijek protiv bubrežnih bolesti, slabog mokrenja i čišćenja krvi. Liječi arteriosklerozu, gojaznost, otapa bubrežne kamence koji sa mokraćom izlaze i dobar je protiv bjelančevine u mokraći.