Bob (Vicia faba l)

Opis biljke

Bob je mahunarka poput graha, graška i leće. Ljudi su ga uzgajali već u bronzanom dobu jer ima veliku hranjivu vrijednost. Odgovara mu svaka zemlja i svuda može da uspjeva. Najukusnije je svježe zrnevlje ako ga kuhamo u mahunama. Ako izvadimo zrnevlje i skuhamo ga u kiseloj čorbi, začinimo ga čubrom. Čorba će tako postati ukusnija i zdravija.
Osužena bobova zrna imaju jako debelu kožicu koja jelo čine neukusnim. Ali postoji i za ovo riježenje tako sto predhodnu večer potopimo bobova zrnevlja kao što činimo sa grahom. Idućeg ga dana skuhamo, procjedimo vodu a zatim zrna poprzimu u tavi. Tako će ona debela kožica postati mekana a mi ćemo imati utisak kao da jedemo najukusniju jezgru lješnika.

Liječenje

Cvijet i stabljika boba tjeraju na mokrenje. Bob navodno vrlo učinkovito sprečava rak.
Kako Simon Ašić kaže da je na svom putovanju u Poljku 1979 godine vidio ogromna polja zasadjena bobom kao i da ga uzgajaju i ostale zemlje sve do Kine. Na postavljeno pitanje domacim ljudima zasto je ta biljka toliko cijenjena i tolko se uzgaja dobio je odgovor da bob uspješno čuva od raka. Da u krajevima koja upotrebljavaju češće bob rak je manje prisutan.

Bob još rastjeruje poljske miševe kad se sadi nešto stavi se stavi se nekoliko snopova bobove slame okolo i to rastjeruje poljske miševe i sačuva korijen od njih.