Vrkuta ili Virak (Alchemilla vulgaris l)

Narodni nazivi: gospin plašt, virak, plahtica, rosnik, rosica, rosanica, lava, zlatna vrkuta, biserak, plašt device Marije.
Latinski naziv: Alchemilla vulgaris l

Izvor slike: wikipedia
Opis biljke: Raste prije svega uz rubove šuma i putova, na padinama i vlažnim livadama, u višim predjelima i planinskim krajevima. Biljka ima 7 do 9 polukružnih mlohavih listova, s čvrstom ne previsokom stabljikom i neuglednim žutozelenim cvjetovima, koje cvatu od travnja do lipnja, nekada i kasnije. Listovi vrkute češće polegnu po tlu, a ujutro im u sredini kao biser sjaji kapljica rose. Na visinama preko tisuću metara nalazimo srebrnu vrkutu, koja raste na vapnenastom tlu, kao i na raspuklim stijenama. U vrijeme cvjetanja sakupljamo od obje vrste cijelu biljku, a kasnije samo listove, i sve sušimo na tavanu. Iz samoga imena (Frauenhilf = ženska pomoć) proizlazi, da biljku visoko cijene žene. U našoj kršćanskoj civilizaciji posvećena je Djevici Mariji.

Liječenje:

Ne samo da blagotvorno djeluje kod menstrualnih tegoba, bijelog pranja, bolova u trbuhu i teškoća u klimakteriju, nego zajedno sa stolisnikom pomaže u počecima puberteta u pravilnom reguliranju menstruacije. U slučajevima u kojima se menstruacija kod mladih djevojaka unatoč lijekova ne pojavi, vrkuta i stolisnik smiješani u jednakim dijelovima sve dovode u red. Vrkuta steže i vrlo brzo liječi, djeluje i kao sredstvo za otklanjanje vode i jačanje srca. Koristimo ju kod groznice izazvane ranama, gnojnih 
rana i zapuštenih čireva. Posebno preporučujemo čaj od vrkute nakon vađenja zuba. 
Nakon višekratnih ispiranja rana zacijeli u jednom danu. Otklanja slabost mišića i udova, te pomaže kod slabokrvnosti. 
Kod povreda nakon poroda, omlitavljenog trbuha u žena, koje su imale težak porod ili kod sklonosti pobačaju za učvršćivanje ploda i jačanje stijenki maternice vrkuta je velika pomoć. Od trećega mjeseca trudnoće trebaju takve žene piti čaj od vrkute. 
Vrkuta je ljekovito sredstvo za sve ženske bolesti, a zajedno s rusomačom pomaže čak i kod spuštene maternice i kile na preponi. U posljednja dva slučaja piju se dnevno u gutljajima četiri šalice čaja od vrkute, pripravljenog po mogućnosti od svježe nabrana bilja. 

- Osim toga masiramo oboljela mjesta tinkturom rusomače (Vidi "Rusomača" pod "Načini uporabe"), kod spuštene maternice počinjemo mazanjem s vanjske strane rodnice naviše. 
Dodatno primjenjujemo i sjedeće kupke sa stolisnikom (100 g bilja za jednu kupku, tjedno tri kupke, tako da voda za prvo kupanje podgrijana može biti korištena još dva puta). 
Naši su preci koristili cijelu biljku za vidanje vanjskih i unutarnjih rana, kod epilepsije i prijeloma. 
Strašno je dobar čaj od vrkuta, stavi se dvije pune kašike vrkute u vodu i ostavi da ključa 5 minuta, kad se ohladi piti.
Izvor slike: wikipedia
Vrkuta je takodje dobra protiv trbušne upale, groznice, gangrene, gnojenja, čireve i prijeloma.

- Zgnječena i stavljena s vanjske strane vrkuta liječi rane, ubode i posjekotine. 

- Vrkuta, koja raste u višim predjelima, u narodu se naziva i srebrnom vrkutom, jer joj se listovi s unutrašnje strane srebrnasto sjaje. Srebrna je vrkuta posebno korisna kod gojaznosti. 
Dvije do tri šalice čaja dnevno su jako djelotvorne. 

- Dobro djeluje kod nesanice; šećeraši bi ga trebali često piti. Slabunjava djeca vidljivo ojačaju, ako im u 
vodu za kupanje dodajemo vrkutu ili, još bolje, srebrnu vrkutu. Za jednu kupku uzmemo oko 200 g bilja .

- Zajedno s rusomačom vrkuta pomaže, kod slabljenja mišića (atrofija) i teških, neizlječivih mišićnih oboljenja. I kod multiple skleroze ta visokovrijedna biljka koristi.

NAČlNI UPORABE: 

Priprema čaja: Punu čajnu žličicu bilja stavimo na 1/4 litre vode, samo oparimo, ostavimo da odstoji. 

Biljni oblog: Odgovarajuću količinu svježoga bilja kratko properemo, zgnječimo na drvenoj dasci s kuhinjskim valjkom i stavimo na bolesno mjesto. 

Dodatak za kupku: Za potpunu kupku uzmemo 200 g osušena ili nekoliko pregršti svježoga bilja, ostavimo tijekom noći u vjedru s hladnom vodom, sljedeći dan sve podgrijemo i ulijemo tu tekućinu u vodu za kupanje . 

Izvor: Maria Treben - Zdravlje iz Božje ljekarne

Izvor slike: wikipedia