Božje drvce (Artemisia abrotanum l.)

Latinski naziv

Artemisia abrotanum l.



Nalazište

Raste uz potoke, rijeke u baštama i napuštenim zemljištima.

Opis 

To je trajna, mirisava i gorka biljka. Ima visoku, drvenu stabljiku ,oko 1 metar. Listovi su  tanki   usko perasto razdijeljeni a cvjetovi sitni, žuti, i prave glavičaste cvatove. Lišće donjeg dijela
stabljike  dva puta je perasto a gornjeg dijela jedanput perasto. Protrljano lišće miriše na limun ili malo na  pelin. Cvate od juna do oktobra. U to vrijeme beru se grančice sa cvatovima i cvjetovi. Upotrebljava  se umjesto pelina, jer je manje gorak, a lijepo miriše.


Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje

Za čaj se uzima dvije velike kašike (oko 30 g) vrhova  grančica u cvatu, popari sa 1 litrom kipuće vode i ostavi poklopljeno da stoji 1 sat , procijedi i pije  jedna šoljica ujutro i naveče prije jela. Svježe biljke se uzima oko 15 gr (1 velika kašika).
Tinktura se priprema od 200 g grančica koje se namoče u 1 liti rakije ili 96% alkohola; ostavi da stoji 10 dana uz češće mućkanje, zatim filtrira i pije po jedna čašica 3 puta dnevno pola sata prije jela.

 Čaj i tinktura se koriste kod akutne upale crijeva, žutice,groznice, zatvora stolice, bolesti jetre i      bubrega, guše, glista i slabog želuca. Cijela se biljka kao odvar koristi za kupke koje osvježavaju.      Mazanjem i utrljavanjem u kožu, liječi od mnogih kožnih bolesti.



Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978