Bedrenika velika (Pimpinella maior l)

Narodni nazivi: veliki bedrinac, biberuša, velika siljevina
Latinski naziv: Pimpinella maior l


Opis biljke: Za liječenje se isključivo koristi korijen. Zato je najbolje ljeti obilježiti mjesto na kojem raste bedrenika kako bismo kasnije u proljeće mogli da je nadjemo i iskopamo njeno zadebljano korijenje. Iskopavanje korijenja se radi u ožujku i travnju te kasnije u rujnu i listopadu.
Korijenje operemo, razrežemo po dužini i sušimo nanizano na uzicu napropuhu ili u pećnici na temperaturi do 40 stepeni. Poslije sušenja cuvati na suhom mjestu u dobro zatvorenoj posudi.

Liječenje:

Bedrenika je veoma jak lijek tako da je treba upotrebljavati umjereno. Čajnu kašičicu korijenja prelijemo sa 1/4 litre vrele vode i svakoga dana popijemo po 2 do 3 šoljice čaja. OPREZ! Ali treba biti oprezan jer prevelika količina čaja može štetiti bubrezima.
Ovaj čaj u disajnim organima ublažava astmu i katar, promuklost te rastapa sluz. Nezasladjenim čajem grgljamo i njime ispiramo grlo. Pomaže i kod angine i bronhitisa te upale grla i prehlade.
Ovaj čaj je takodje djelotvoran kod bubrežnog kamenca, kamena u mjehuru te kod vodene bolesti. Ublažuje tegobe u menstruaciji.
Kneipp je ovim čajem liječio reumu i upalu bubrega.
Bedrenika smanjuje tegobe izazvane nadimanjem trbuha, zaustavlja proljev, smiruje probavne smetnje. Ako ga pijemo smiruje i žgaravicu.