Crni Sljez (Malva vulgaris l)

Narodni nazivi: veliki sljez, šumski sljez, slez, sljež, sliz, sljezovača, velika sljezovača, planinski sliz, guščija trava, purja trava, divlji sljez, sitni sljez, sitna sljezovača, Ijubičasta sljezovača, oštrolisti sljez, gušćernjak, ćureća trava.
Latinski nazivi: Malva vulgaris l

Opis biljke:
Sitnolisni sljez raste uz ograde, rubove puteva, uz stare zidove i prisoje, ali samo u
neposrednoj blizini naseljenih mjesta.
Velikolisni sljez (Malva grandifolia) i druge podvrste većinom nalazimo u povrtnjacima i cvjetnjacima. I jedan i drugi imaju listove, cvjetove i stabljike sluzave i sadrže tanin.
Sitnolisni sljez je puzav, a na nastavku podanka drvenast. Ima okrugle nazupčane listove s dugom peteljkom i male Ijubičaste do svjetloružičaste cvjetove. Okruglasti plod izgleda kao mali okrugli sir.
Cvjetove, listove i stabljike sakupljamo od lipnja do rujna. Posto pri sušenje izgubi sluz bolje ga je koristiti dok je jos svjež mada i suhi šljez je jos uvijek dovoljno ljekovit.

Liječenje:

Čaj od crnog sljeza prije svega pomaže kod upale sluznica u organizmu, gastritisa, upale sluznice mjehura, crijevnih i želučanih kanala, usne šupljine, kao i kod čira na želucu i crijevima.
U tom slučaju možemo pripremiti juhu od lišća crnoga sljeza i ječma.
Najprije skuhamo ječam i kada se ohladi, dodamo listove crnoga sljeza.

Također ga možemo toplo preporučiti kod plućnoga i bronhalnoga katara, kašlja i jake promuklosti kao i pri upali grla, krajnika i suhih usta.

Da ne uništimo sluz u crnom sljezu, ostavimo ga tijekom noći u hladnoj vodi. Sljedeći dan malo zagrijemo i gutljaj po gutljaj popijemo dvije do tri šalice. Čak i kod tvrdokornoga i gotovo neizlječivoga plućnoga emfizema, koji za posljedicu ima teškodisanje, crni sljez dovodi do izlječenja. Dnevno pijemo najmanje tri šalice čaja, kao što je već spomenuto, a noću ocijeđene i zagrijane listove i cvjetove u obliku obloga stavljamo na prsni koš.

 Izvrsne rezultate daju kupke i oblozi za oči s mlakim čajem crnoga sljeza kod rijetkih nastupa sušenja očiju koji oboljele čine bespomoćnima.

Kod svrabljivih i bolnih alergija na licu umivanje mlakim čajem crnoga sljeza djeluje blagotvorno. Za vanjsku primjenu koristimo crni sljez za liječenje rana, čireva, odnosno oteklih ruku i nogu kada je to posljedica prijeloma ili upale vena. U tim slučajevima primjenjujemo kupke za ruke i noge.
Kupke od crnoga sljeza su posebno dobre kod slomljenoga gležnja kad je noga stalno opterećena uslijed čega otječe. 
Kupke od crnoga sljeza i svježih listova trputca takodje pomažu kod Nateklih i ranjavih nogu.

Za liječenje otvorenih rana uzmu se  listovi trputca dobro oprane i još vlažne stavimo na otvorenu ranu.
Rana zacijeli preko noći i više se ne otvara čak i ako je stara 10 ili 15 godina ili još i više.

Crni sljez ne liječi,  samo upale grla, već i zloćudna oboljenja grla. 
U takvim slučajevima preko noći stavimo, za dnevno potrebnu količinu, crni sljez u dvije i pol litre vode (na četvrt litre vode uzmemo jednu vrhom punu čajnu žličicu bilja). Ujutro to malo zagrijemo i ulijemo u termos-bocu, ispranu vrućom vodom. Tijekom dana popijemo u gutljajima četiri šalice čaja, a ostalo koristimo za grgljanje. Ako imamo suha usta, ždrijelo i nos, što u bolesnika često izaziva nervozu, grgljamo i ispiramo također više puta dnevno s čajem crnoga sljeza. Ispiranje i oblozi s tim čajem uspješno se koriste kod suhih očiju. 

NAČlNI UPOTREBE:

Priprema čaja: Stavljamo samo u hladnu vodu! Jednu vrhom punu žličicu bilja na 1/4 litre vode ostavimo da odstoji preko noći, ujutro malo podgrijemo. 

Kupke za ruke i noge: Vrhom pune dvije šake crnoga sljeza ostavimo tijekom noći u 5-litrenoj posudi s hladnom vodom. Sljedeći dan sve zajedno zagrijemo do temperature, koju možemo podnijeti. Vrijeme kupanja u toj kupki je 20 minuta, a kupku, ponovo zagrijanu, možemo koristiti još dva puta. 

Oblozi: Čajni talog s malo vode lagano zagrijemo, smiješamo u kašu zajedno s ječmenim brašnom, namažemo na lanenu krpu i još toplo položimo na oboljelo mjesto. 

Izvor: Maria Treben - Zdravlje iz Božje ljekarne