Hmelj (Humulus Lupulus L.)


Narodni nazivi: blust, hmel, hmelina, hmeljevina, kudilice, kuk, kuke, melika, melj, meljevina, miljevina.
Latinski naziv: Humulus Lupulus L.


Nalazište: Raste divlje uz grmlje i po vlažnim mjestima, ili se uzgaja na veliko u svrhu proizvodnje piva.

Opis: To je dugogodišnja biljka, divlja povijuša, koja se penje i po kolcima 6 m visoko.Listovi su troprsti ili petoprsti.Od muških resica razvijaju se na ženskim stabljikamasuhe,lagane, jajolike šišarice,zvane strobilli, u kojima su žlijezde sa lupulinom. On se iz njih može lako istresti. Inače biljka ima blago gorki okus i svojstvenu aromu. Šišarke se lijepe za prste. Svjež prašak, lupulin, žuto je zelen. Kad posmeđi, zaudara na valerijanu i treba ga baciti.

Bere se: Šišarke se beru prije nego dozriju, a korijen, lišće i sjeme, koje je jače od korijena i lišća, u vrijeme kada biljka dozrije.

Priporemanje lijeka, primjena i djelovanje: Hmelj koristi protiv upale bubrega i mokraćnog mjehura, liječi jetru, žučni mjehur i slezenu, pomaže protiv uzetosti, grčeva u donjem trbuhu, pospješuje mokrenje i znojenje, smanjuje strah i nadimanje, umiruje živce, lječi od katara. Pomaže starima koji teško mokre. U proljeće se jedu mladi izdanci kao šparoga.

Čaj se priprema tako da se 1 velika kašika biljke popari sa 1/2 l kipuće vode, poklopii, pošto odstoji 5 min. procijedi. Pije se tri puta dnevno po jedna šoljica prije jela. Prašak od hmelja uzimase jedanput dnevno i to koliko stane na vrh noža. U većoj količini hmelj izaziva mučninu, a upalu očiju kod onih koji s njim rade.

Za čaj od hmelja može se uzeti i 15 g šišarki i kihati ih lagano 5 min. u 1 l vode; pošto odstoji 5 min., procijedi se i pije triput dnevno po 1 šoljica prije jela.

Od tog čaja se može napraviti sirup. U to slučaju se ne kuva nego se samopopari sa vrućom vodom, ostavi stajati 10 min, zatim procijedi, pa se na 5 dijelova čaja doda 8 dijelova šećera i ujuha u sirup.

Uzima se tri puta po 25 g dnevno. Pomaže živčano slabim ljudima, plašljivim, zatim bolesnim od jetre ili žuči, malokrvnim i rahitičnim

Tinktura od hmelja upotrebljava se za pročišćavanje krvi u slučaju bolesne jetre i slezene. Uzima se 2-4 g dnevno.

Izvor teksta: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978