Divizma ( Verbascum thapsiforme L.)

Nalazište: Raste uz puteve,potoke, na sunčanim kamenitim brežuljcima, zapuštenim zemljištima,  šumskom i pjeskovitom tlu, kao korov a može se naći i u baštama. Svježa ne miriše mnogo a suva ima miris meda.

Opis: To je dvogodišnja, 0,5- 1,5 m visoka, uspravna gustim dlačicama prekrivena stabljika sa sjadećim, jajolikim, bijelim dlačicama obraslim lišćem. Prve godine se razvijaju samo debeli mekani prizemni listovi, srebrnaste boje zbog maljavosti, a druge godine visoka stabljika sa čupercima velikih, žutih cvjetova, sličnih grozdovima ili klasu na vrhu stabljike. Ima jak korijen. Gornji listovi svojom bazom gotovo obuhvataju stabljiku do donjih listova. Prašnici su prirasli na latice, tako da su tri gornja dlakava i kraća a dva donja gola i dulja. Za vrijeme cvatnje oko biljke uvijek ima dosta otpalog cvijeta. Divizme ima više vrsta i sve su ljekovita ali je najbolja navedena (Verbascum thapsiforme) i uz nju Verbascum phlomoides.

Bere se: U doba cvjetanja, od jula do avgusta,  svaki dan oko podne, čim ispari rosa, jer već drugi dan cvijet otpadne. Treba ga brzo sušiti da ne pocrni i odmah spremiti u staklene tegle i hermetički zatvoriti, jer ga napadaju crvi.

Priprema lijeka, primjena i djelovanje: Od divizme se upotrebljavaju list i cvijet. Svi pripravci divizme:čaj, tinktura, ulje  i mlijeko se moraju procijediti kroz laneno platno zbog dlačica koje nadražuju grlo.

Čaj se priprma tako da se 10 g cvijeta prelije sa 0,5 l kipuće vode. Pije se dva puta dnevno po jedna šoljica. Liječi disajne organe , sprečava izbacivanje krvi iz pkuća i groznicu.

Plućni čaj za iskašljavanje priprema se od po 25 g cvijeta divizme, bijelog sleza(Althaea officinalis), crnog sleza (Malva silvestris), podbjela (Tussilago farfara).Tri velike kašike te mješavine se preliju sa 0,5 l ključale vode, i ostavi stajati poklopljeno 1 sat, zatim procijedi i zasladi sa medom. Pije se toplo svaka 2 sata po jedna velika kašika.
U čajnu mješavinu (ovu gore navedenu) može se dodati i kadulje pa uzeti 3 velike kašike te mješavine, preliti sa 0 5 l ključale vode ,zasladiti sa 3 kašike meda i ostasviti da odstoji 1 sat. Piti toplo 1-2 šoljice dnevno. Ovaj čaj je još bolji , jer liječi od prehlade, suhog kašlja i promuklosti. Radi liječenja od gronhitisa ne pije se na šoljice, nego svaki sat po jedna velika kašika. U slučaju upale grla treba tim čajem grgljati i ispirati, a u slučaju nosnih upala treba tri puta dnevno ispirati nos.

Mlijeko od divizme se pravi tako da se 10 g suvog lista prelije sa 1 l mlijeka, pa se to pije, nekoliko puta dnevno po mala šoljica. To liječi od žutice, smanjuje mokrenje, a kod tuberkuloznih bolesnika pospješuje iskašljavanje i izbacivanje sluzi.

Svježi cvijet divizme se prelije sa slatkim bundevinim ili maslinovim uljem i ostavi stajati na toplom mjestu 4-6 sedmica.Time se mažu oči 2-3 puta dnevno radi jačanja vida.

Gluvoća ili slab sluh se mogu popraviti ako se u bolesno  uvo kapne 3-5 kapi ovog ulja.

Kao dobar lijek protiv kapanja mokraće ili mokrenja u krevet djeluje ako se uzme u toku dana 20-30 kapi ovog ulja na kocki šećera.