Zlatnica (Solidago virga - aurea)

Narodni nazivi

zlatna rutvica, zlatica, štap svetog Petra, čelebi-grana, zlatna šiba, štapika.

Latinski naziv

Solidago virga - aurea

Izvor slike: wikipedia

Opis biljke

Raste na šumskim obroncima, uz vodene jarke, na proplancima i krčevinama. Gusta kao grm, stabljika sa zlatnožutim, zvjezdolikim cvjetovima izraste do visine od oko 80 cm. Cvjetove sabiremo od srpnja do listopada.

Liječenje

Koristi se kod crijevnih oboljenja i krvarenja.
Posebno je cijenjena kao izvrsno ljekovito sredstvo kod bubrežnih oboljenja. Cvjetovi i listovi djeluju osvježavajuće i budući da biljka isušuje, preporučujemo ju kod svih težih oboljenja mjehura i bubrega.
Zlatnica djeluje povoljno zajedno s broćikom i žutom ili bijelom mrtvom koprivom kod obiljenja mjehura i bubrega te kod skvrčenih bubrega i kod priključivanja na umjetni bubreg.
Uzme se čajne mješavine od zlatnica, broćika i bijela ili žuta mrtva kopriva u jednakim dijelovima  napravi čaj i pije 3 do 4 šalice dnevno gutljaj po gutljaj, nakon čega tegobe nestaju, ovaj čaj se pije 14 dana.
Ovaj čaj je takodje djelotvoran kod psihičkih stresova.
Smiruje kašalj, poboljšava iskašljavanje sekreta i pomaže коd upale krajnika, grla i pluća, као i коd bronhitisa i astme. Smanjuje bolove kod reume, gihta i artritisa, kao i nekih hroničnih kožnih bolesti.

Način upotrebe

Priprema čaja

Punu čajnu žličicu zlatnice stavimo na 1/4 litre vode, oparimo, pustimo da odstoji kratko vrijeme. Od navedene čajne mješavine (zlatnica, broćika i bijela ili žuta mrtva kopriva u jednakim dijelovima) uzmemo isto tako punu čajnu žličicu svježoga bilja i postupamo kao gore.

Izvor: Maria Treben - Zdravlje iz Božje ljekarne

Izvor slike: wikipedia
Izvor slike: wikipedia
Izvor slike: wikipedia