Metvica, Nana kudrava (Mentha chrispa L.)

Nalazište:

Uzgaja se u vrtovima, a kao divlja raste uz rijeke, jarke i grmlje na vlažnom, poplavnom zemljištu.

Opis:

Slična je ostalim vrtama metvice. To je zeljasta, oko 30 cm visoka biljka kudrava lišća i ljubičastih cvjetova ugodna mirisa.

Sadrži:

K ao i ostale vrste metvice, sadrži uz ostalo eterično ulje, pinen, felandren, Iimonen, menton i tanin. Svojstveno miriše.

Bere se:

Cvate od polovice ljeta do jeseni. Mlade grančice s cvijetom na kratko se režu neposredno prije nego što se rascvatu.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

Alkoholatura od metvice upotrebljava se za aromatiziranje likera, zubnih pasta i sl. Sama biljka služi kao začin jelima, stavlja se na salate, u grašak i druga variva. Ako se nekoliko sati moči u vinu, a zatim izvadi i zgnječena stavi na želudac, jača ga, zaustavlja povraćanje i grčeve, a ako se položi na dojke, razrjeđuje zgrušano mlijeko u dojilje.

Za jačanje sluha treba nekoliko svježih listova zgnječiti u ruci i staviti u uho, i to mijenjati svaka 2 sata. Protiv nadimanja, svih vrsta grčeva, bolova u trbuhu i proljeva služi ovako pripremljen lijek: 2 šake metvice, 1 šaku stučenog kumina i sitno narezanu koru dviju naranči namočimo u 1 I vinjaka, dobro začepimo i ostavimo da stoji 3-4 tjedna, zatim pod pritiskom ocijedimo, filtriramo i zasladimo s 12,5 dkg šećera. Uzima se po 1 velika žlica triput dnevno poslije jela. Najčešće se upotrebljava kao čaj za liječenje dišnih i probavnih organa, kao tonik za jačanje, te kao svakodnevni čaj koji se u zimsko vrijeme pije protiv nazeba, gripe i sl. Pomiješa li se s gorocvijetom (Adonis vernalis), liječi od vodene bolesti i srčanih smetnji.

Budući da je gorocvijet u većoj količini otrovan, smijemo tu kombinaciju čaja uzimati samo u dogovoru s liječnikom. Priprema se tako da se 1 kavska žličica mješavine od jednakih dijelova kudrave metvice igorocvijeta popari s 3 dl kipuće vode, zatim se to poklopljeno ostavi da stoji 5 min., pa se procijedi. Pije se dnevno po 100 g podijeljenih u tri obroka: poslije zajutarka, objeda i večere. Osim kao aroma tik i antispazmodik, ta se biljka upotrebljava i u slučaju dispeptičnih poremaćaja i kiselog vrenja, kao i grčevitih stanja crijevnog trakta, zatim služi kao dodatak kupkarna, a čisti i od crijevnih nametnika. Može se piti i umjesto pravog čaja.

Izvor: Zlatna-Knjiga-Ljekovitog-Bilja-1978